Prototip tabličnog računara XO-3 stiže ove godine

OSNIVAČ PROJEKTA „JEDAN RAČUNAR po detetu“ (One Laptop Per Child, OLPC), Nikolas Negroponti, rekao je da istoimena organizacija ubrzava razvoj svog tabličnog računara XO-3 i da će radni prototip biti gotov do decembra 2010, dve godine pre nego što je planirano. Negroponti je pored toga izjavio da će računar koštati 75 dolara.

Na sajmu CES [2011] pokazaćemo tablu koju mogu i moći će da koriste deca verovatno u zemljama u razvoju“, izjavio je Negroponti prošle nedelje u intervjuu datom u Medijskoj laboratoriji na MIT-u koju je on osnovao. „To će nam omogućiti da počnemo testiranje mnogih stvari koje kombinuju klasičan prenosivi računar, iPad i Kindle.“



„Napravićemo tablu s procesorom Arm čiji će ekran imati dijagonalu od oko 23 cm (9 inča), a možda i veću.“

Negroponti je rekao da bi uređaj mogao da ima haptičku povratnu spregu i „što je još važnije, ekran koji radi u dva režima“, tako da će moći da se koristi i u zatvorenom prostoru i napolju, na dnevnoj svetlosti. To zapravo znači da će u jednom režimu koristiti pozadinsko osvetljenje i prikazivati informacije kao i svaki tradicionalni prenosivi računar, a u drugom će raditi kao Kindle, Amazonov čitač e-knjiga.

Ekrani na bazi elektronskog papira kakve imaju Kindle, Sony Reader i drugi, smatraju se manje stresnim za oči u odnosu na ekrane s pozadinskim osvetljenjem. Odsustvo tog osvetljenja, s druge strane, onemogućava čitanje u tamnoj prostoriji bez dodatnog svetla.

Prototip će imati stakleni ekran, ali cilj je da se ceo računar napravi od plastike.

„Zaista želimo da bude 100% plastičan, nesalomiv i skoro u potpunosti dobijen istiskivanjem iz mašine“, rekao je Negroponti. Ta plastična tabla će „verovatno“ biti pokazana početkom 2012. na sajmu CES u Las Vegasu.

Negroponti se složio s ocenom da je Appleov iPad pomogao da potrošači prihvate tablične računare, ali je kritikovao kompaniju što njena kreacija nije otvorena. Za XO-3 je rekao da je „krajnje otvoren Linux računar“, ali da bi prvi primerci mogli da koriste Googleov operativni sistem Android. Pored toga, dodao je da će XO-3 imati standardne priključke.

OLPC je u prošlosti imao problema sa postizanjem obećane cene, ali Negroponti sad kaže da prodaja table po ceni od 75 dolara neće biti problem. Neki protivnici ovog projekta mogli bi reći da je njegov cilj nerealan, ali Negroponti njihove kritike smatra dobrodošlim i poručuje – „kad me neko pogleda i kaže mi da sam realan, shvatiću da sam izgubio“. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.