Rekordne isporuke računara u prvom tromesečju 2010.

ISTRAŽIVAČKA KOMPANIJA ISUPPLI saopštila je da su isporuke personalnih računara na svetskom tržištu dostigle u prvom tromesečju 2010. godine rekordne iznose.

Zahvaljujući povećanoj tražnji na azijskom tržištu u prvom tromesečju 2010. isporučeno je 81,5 milion novih računara, što je povećanje od 22,7 posto u odnosu na isti period 2009. kada je isporučeno 66,5 miliona računara. Štaviše, prvo tromesečje tekuće godine predstavlja period sa najvećim rastom isporuka još od 2003. godine kada je kompanija iSuppli počela da prati zbivanja na svetskom tržištu računara.

Do sličnih rezultata došla je i kompanija IDC koja je saopštila da su isporuke računara na svetskom tržištu u prvom tromesečju 2010. povećane za 24,2 posto u odnosu na isti period 2009. godine.

Istraživači kompanije iSuppli među najuspešnije kompanije u pomenutom periodu ubrajaju Hewlett-Packard i Acer. Te dve kompanije zauzimaju i najveći udeo na tržištu sa 19,6 odnosno 13,3 procenata. Zanimljivo je pomenuti da je Acer zahvaljujući odličnim rezultatima prodaje prenosivih računara (isporuke tih računara čine skoro 80 posto svih isporuka kompanije u prvom tromesečju), smanjio zaostatak za HP-om koji je u prvom tromesečju 2009. iznosio 8,5 posto (19,5 prema 11,1 posto).

HP i Acer na listi kompanije iSuppli slede kompanije Dell, Lenovo, Toshiba, Asus, Apple itd. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.