SeaMicro predstavio novi server za računarstvo u „oblaku“

KOMPANIJA SEAMICRO PREDSTAVILA je server namenjen oblak računarstvu zasnovan na Intelovim štedljivim procesorima Atom i minijaturnim matičnim pločama veličine kreditne kartice.

Procesori Atom se najčešće mogu naći u Internet računarima, mada Endru Feldman, izvršni direktor kompanije SeaMicro, smatra da oni mogu postići veću uštedu energije od x86 procesora ako se primenjuju kod računarstava u „oblaku“ i operacija vezanih za Web saobraćaj. Takav saobraćaj je obično manji po veličini ali obimniji.

Procesori sa boljim performansama, poput Intelovog Xeona ili AMD-ovog Opterona su efikasni kod pokretanja standardnih poslovnih aplikacija kao što su baze podataka, kaže Feldman. Međutim, on smatra da grupa malih Atom jezgara omogućava bolje performanse po potrošenom vatu energije kada je u pitanju računarstvo u „oblaku“.

„Atom se dobro pokazuje kod običnih 'problema', a ne tako dobro kod onih većih. A kod Interneta se sreću samo obični problemi“, kaže Feldman.

I drugi proizvođači se okreću alternativnim, štedljivim procesorima za servere. Kompanija Dell je za neke svoje korisnike računarstva u „oblaku“ napravila servere zasnovane na procesorima Nano kompanije Via Technology, dok je Microsoftova grupa za istraživanje izradila nekoliko eksperimentalnih servera zasnovanih na procesorima Atom.

Server kompanije SeaMicro nosi naziv SM1000. U njegovoj konstrukciji upotrebljeno je što je moguće manje komponenata kako bi se uštedelo na prostoru i potrošnji enerije. Server ima 512 minijaturnih matičnih ploča sa procesorima Atom, povezanih materijalom koji omogućava propusni opseg od 1,28 terabita u sekundi, tvrde u kompaniji.

Matične ploče obično koriste komponente koje su potrebne za zadatke kao što je skladištenje i umrežavanje, ali iz kompanije SeaMicro poručuju da su ulazno-izlazni interfejs virtuelizovali preko integrisanog kola dizajniranog za specifične aplikacije (application-specific integrated circuit, ASIC). To kolo emulira hardver, što je pomoglo da se „90 procenata“ komponenata sa matične ploče izbaci.

„Ova tehnologija nam omogućava da smanjimo matičnu ploču do veličine kreditne kartice“, kaže Feldman. Jedine preostale glavne komponente su DRAM, ASIC i procesor Atom.

Server ima šasiju formata 10U (radi se o šasiji visine 17,5 inča, odnosno 44,5 centimetara, budući da standardna oznaka 1U označava šasiju visine 1,75 inča), uključujući i prostor za uređaje za skladištenje podataka i Ethernet priključke. Koristi procesore Atom Z530 koji rade na 1,6 GHz, a potrebna mu je jedna četvrtina energije i prostora koja bi standardnim serverima „najboljim u klasi“ bila potrebno za obavljanje istih zadataka, navodi Feldman.

Pojedini analitičari smatraju da server SM1000 odlikuje jedinstven dizajn koji bi mogao da natera druge proizvođače da ponovo razmisle kako da naprave svoje servere. Po rečima Kala Braunstajna, izvršnog direktora istraživačke kompanije Robert Frances Group, server je namenski dizajniran što je omogućilo dobijanje arhitekture koja koristi procesore Atom i raspodeljuje radno opterećenje na veliki broj procesora u isto vreme.

Server je odličan za sprecifične vrste Internet zadataka, smatra Braunstajn. Po njegovim rečima mnogi centri za obradu podataka se susreću sa nedostacima u vidu prevelike potrošnje energije. Serveri poput modela SM10000 mogu rešiti taj problem i smanjiti račun za struju, kaže Braunstajn.

Server SM1000 će se pojaviti u komercijalnoj prodaji 30. jula, sa početnom cenom od 139.000 dolara. Predstavnici kompanije SeaMicro tvrde da pojedini njihovi klijenti već koriste ovaj server, iako nisu želeli da navedu o kojim kompanijama se radi. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.