Softver koji otkriva pedofile na Internetu

ISTRAŽIVAČI NA UNIVERZITETU LANKASTER u Velikoj Britaniji izradili su softver koji može da otkrije potencijalne pedofile na Internetu. Softver analizira dopisivanje preko mreže i pomaže deci da saznaju da li se dopisuju sa starijim osobama koje se predstavljaju kao njihovi vršnjaci.

Program vrlo efikasno analizira strukturu rečenica i na osnovu tih parametara određuje pol i starost osobe sa kojom se dete dopisuje.

Naučnici su sproveli istraživanje među 350 dece i utvrdili da je samo 18% uspelo da otkrije kada se dopisuje sa starijim osobama, a čak je četvoro od petoro dece mislilo da se dopisuje sa svojim vršnjacima.

„Pedofili se često na Internetu predstavljaju kao deca, a istraživanje koje smo sproveli pokazuje da većina dece ne može da prepozna kada komunicira sa starijim osobama koje se predstavljaju kao njihovi vršnjaci“, naglašava Aveš Rašid, profesor na univerzitetu Lankaster.

„Naš softver analizira reči i strukturu rečenica, kao i sve što može da ukaže na prevaru“, objasnio je profesor Rašid.

Naučnici veruju da njihov program može da koristi i policija kako bi pratila tragove pedofila na Internetu. Softver za otkrivanje pedofila na mreži pojaviće se na tržištu u leto 2011. godine. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.