Spreman prototip Ultra HD ekrana

JAPANSKA ISTRAŽIVAČKA LABORATORIJA Nippon Hoso Kyokai (NHK) predstavila je prototip Ultra HD plazma ekrana, koji predstavlja četvrtinu ekrana visoke definicije Super Hi-Vision, koji pak predstavlja krajnji cilj naučnika i zamenu za postojeću HDTV tehnologiju.

Laboratorija NHK već duže vreme radi na razvoju Super Hi-Vision (SHV) ekrana, a njeni istraživači su skrenuli pažnju na sebe kada su prikazali senzor koji je pravio slike ekrana rezolucije 7680 x 4320 tačaka. Njihov najnoviji prototip ekrana ima dijagonalu od 147 cm (58 inča) i predstavlja usputnu stanicu ka krajnjem cilju, ekranu na kome je razmak između tačaka (Pixel Pitch) 0,3 mm.

Kada je laboratorija NHK počela da radi na Super Hi-Vision ekranu, razmak između tačaka na plazma televizorima bio je oko 0,9 mm. Prototip koji je laboratorija predstavila ima razmak između tačaka od svega 0,33 mm, a NHK trenutno želi da dijagonalu ekrana postojećeg prototipa poveća na 254 cm (100 inča).

Nova tehnologija je još u fazi razvoja i daleko je od dnevnih soba korisnika, ali sada barem znamo šta nam istraživači iz laboratorije NHK pripremaju za budućnost. (I.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.