Švedski operateri mobilne telefonije uklonili ograničenje protoka podataka

DVA ŠVEDSKA OPERATERA MOBILNE TELEFONIJE uklonila su ograničenja protoka podataka na svojim najskupljim paketima mobilnog Interneta namenjenog prenosivim računarima.

U sredu, švedski operater 3 Sweden objavio je da je ukinuo ograničenje protoka podataka od 20 GB za korisnike paketa Max. Ukidanje ograničenja započeo je i operater Tele2 koji je 1. juna ukinuo limit od 10 GB za korisnike paketa Large.

Treći operater mobilne telefonije, Telenor, nije ni imao ograničenje protoka podataka, dok najveći operater mobilne telefonije u Švedskoj, TeliaSonera, i dalje ograničava protok podataka na 20 GB za korisnike svog najskupljeg paketa 3G interneta. Prema zvaničnoj Web lokaciji kompanija TeliaSonera za svoj dugoročni paket Evolution ograničava protok podataka na 30 GB.

Operateri često ograničavaju protok podataka kako bi mogli da spreče preopterećenje mreže, budući da je unapređenje postojeće mreže u prethodnim godinama bio vrlo skup poduhvat. Kako je cena unapređenja opala, kapacitet mreža je znatno veći, pa ni ograničenje protoka nije više neophodno.

Kako navode predstavnici operatera 3 Scandinavia, svega 1 % korisnika je uspelo da se približi ograničenju od 20 GB mesečno. Prema švedskoj telekomunikacionoj agenciji PTS, u 2009. godini samo 3 % korisnika je „trošilo“ više od 5 GB podataka mesečno, dok je prosečan mesečni protok po korisniku iznosio 2 GB. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.