„Trodimenzionalna“ ponuda kompanije Sony

KOMPANIJA SONY JE U KRAJEM PROŠLE nedelje započela realizaciju svojih planova na polju trodimenzionalne zabave tako što je u prodaju pustila 3D televizore i 3D igre za svoju konzolu PlayStation 3.

Trodimenzionalni televizori i igre će se pojaviti na tržištima Severne Amerike, Evrope i Japana, a njihovo pojavljivanje će biti usklađeno sa početkom Svetskog prvenstva u fudbalu. Neke utakmice koje će se odigrati za vreme ovog takmičenja koje traje mesec dana biće emitovane u 3D formatu, kako bi se 3D televizija što više popularizovala. Ipak, ostaje da se vidi da li će osim Svetskog prvenstva u fudbalu, zanimanje za 3D filmove kao što je Avatar uticati na povećanje prodaje 3D televizora.

Sony će u popularizaciji 3D televizije najveću pažnju posvetiti tržištu SAD, gde je kompanija početkom ove nedelje predstavila prvih 7 modela 3D televizora.

Dva vrhunska modela, jedan sa dijagonalom ekrana od 152,5 cm (60 inča) i cenom od 5.000 dolara, a drugi sa dijagonalom od 132 cm (52 inča) i cenom od 4.000 dolara, isporučivaće se s naočarima i predajnikom za sinhronizaciju naočara i televizora. Ostalih pet modela, sa ekranima u rasponu od 140 cm (55 inča)koji košta 3400 dolara, do 101,5 cm (40 inča) od 2100 dolara, imaju podršku za 3D format, ali će se naočare i predajnik kupovati zasebno.

Slični televizori, mada po višim cenama, naći će se u prodaji u Evropi i Japanu.

Iz kompanije Sony su takođe objavili planove za predstavljanje novih verzija softvera za četiri modela Blu-ray plejera, kojima će biti dodata podrška za 3D sadržaj. Konzola PlayStation 3 je podršku za 3D igre dobila početkom godine, a naredna verzija softvera koja će biti predstavljena do kraja godine, dobiće podršku za 3D Blu-ray diskove.

Naravno, uz „trodimenzionalni“ hardver dolazi i 3D sadržaj.

Krajem prošle nedelje Sony je počeo da prodaje svoje prve 3D igre za layStation 3. Igre, koje su dostupne preko mrežne prodavnice PlayStation Store, uključuju WipEout HD, PAIN i MotorStorm Pacific Rift. Prve tri su kompletne, dok se kod poslednje radi o demo verziji.

Krajem meseca pojaviće se i prvi Sonyjev Blu-ray disk, animirani film „Cloudy with a Chance of Meatballs“. U prodaji će se naći paket sa standardnom 2D verzijom filma.

Za publiku u SAD, Sony planira da osnuje 3D TV mrežu zajedno sa kompanijama Discovery Channel i IMAX. Osim toga, kompanija je postala i sponzor 3D sportskog kanala televizijske kuće ESPN.

U Sonyju se nadaju da će prodati 2.500.000 primeraka 3D televizora u toku prve godine prodaje, a uspešna popularizacija formata bi mogla da donese dobitak za kompaniju i na drugim poljima. Prodaja potrošačke elektronike, profesionalne video, TV i filmske opreme bi takođe mogla da poraste ako potrošači prihvate 3D tehnologiju. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.