Za tri dana prodato 1,7 miliona primeraka telefona iPhone 4

PREDSTAVNICI KOMPANIJE APPLE saopštili su da je ya samo tri dan otkako se ppjavio u prodaji, i uprkos nedovoljnim zalihama, prodato 1,7 miliona primeraka pametnog moblinog telefona iPhone 4, uključujući i 600.000 primeraka koji su prodati u pretprodaji.

Prošle godine, Apple je za prva tri dana prodao oko milion telefona iPhone 3GS za prva tri dana prodaje, što je bilo približno isto broju prodatih primeraka telefona iPhone 3G telefona za prva tri dana, kada je taj model pušten u prodaju 2008. godine.

„Ovo je najuspešnije predstavljanje nekog proizvoda u istoriji Applea,“ izjavio je Stiv Džobs, izvršni direktor kompanije. „Pored toga, izvinjavamo se korisnicima koji su odbijeni zato što nismo imali dovoljno zaliha.“

To je drugi put kako se Apple izvinjava zbog problema za zalihama ili naručivanjem iPhonea. Pre dve nedelje, kompanija se izvinila zbog mrežnog sistema za pretprodaju američkog operatera AT&T, koji se 15. juna „srušio“ zbog prevelikog broja narudžbina. Apple i AT&T su u SAD obustavile pretprodaju iPhonea samo nekoliko sati nakon početka naručivanja.

Pojedini analitičari su proračunali da će Apple u drugom tromesečju ove godine prodati 8,8 miliona primeraka svih verzija iPhonea. Očekuje se da kompanija u trećem tromesečju ove godine proda 10,75 miliona primeraka iPhonea, što će biti povećanje od 23 posto u odnosu na prethodne kvartale, odnosno 46 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iako Apple ovog puta nije predstavio aplikaciju za maloprodaju kao što je to uradio prošle godine (aplikacija je omogućavala kupcima da provere broj dostupnih različitih modela iPhonea 3GS), ponovo je pomerio datum isporuke novih modela koji su naručeni u pretprodaji. Narudžbine koje su poslate u ponedeljak biće realzovane tek kroz tri nedelje, oko 19. jula, objavljeno je na Web lokaciji Appleove mrežne prodavnice, dok će narudžbine poslate prošle nedelje biti realizovane 14. jula.

Trenutno, iPhone 4 je dostupan samo u Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Velikoj britaniji i SAD. Do kraja juna, telefon će se naći u prodaji u još 18 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Italiju, Holandiju, Južnu Koreju, Španiju i Švajcarsku. Ostalih 88 zemalja u kojima se mogu naći Appleovi proizvodi će novi model iPhonea dobiti negde u septembru. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.