Adobe Flex prelazi na mobilnu platformu

KOMPANIJA ADOBE, SA PLANIRANOM verzijom Hero za svoju platformu Flex, otvorenog kôda za kreiranje Web aplikacija, implementiraće podršku za izradu mobilnih aplikacija, izjavili su predstavnici kompanije ove nedelje.

Kompanija je ranije razmatrala mogućnost da razvoj mobilnih platformi dodeli novoj Flex grani, pod kodnim imenom Slider. Ali povećanje performansi kod pametnih telefona i optimizovane performanse Adobe okruženja kod ovih uređaja su dokazali da je izvodljivo uneti podršku za razvoj mobilnih platformi u izvorno Flex okruženje, tvrde iz Adobea. Flex unapređuje Adobe Flash Player i AIR (Adobe Integrated Runtime) okruženja, a poboljšanja u performansama se mogu videti kod Flash Playera 10.1.

„Hero će povećati broj postojećih Flex komponenti sa mobilnim maskama i onim optimizovanim tako da podržavaju kontrolu dodirom, i dodaće nove komponente koje podržavaju specifične modele interfejsa mobilnih uređaja,“ izjavili su predstavnici Adobea.

Mobilne opcije planirane za Slider platformu će preko Heroa sada postati deo Flex platforme, dodali su oni.

Hero, čija će probna verzija izaći ove godine, ponudiće opcije za razvoj mobilnih apikacija kao što su alati za upravljanje ekranima aplikacije i mogućnost automatskog prilagođavanja rezoucije prikaza aplikacije u zavisnosti od broja piksela na ekranu.

Programeri koji razvijaju aplikacije za uređaje sada mogu koristiti Flexove opcije kao što je dinamički prikaz i komponente Spark korisničkog interfejsa. Ali neke opcije Flexa nisu optimizovane za mobilne korisnike, kao što je originalni „MX“ set komponenti.

Tehnički je moguće pokrenuti Flex desktop aplikacije na mobilnom uređaju, ali korisnički doživljaj korišćenja neće biti idealan zbog veličine ekrana i ogranišenja po pitanju performansi, dodali su iz Adobea. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.