Android i Lego zajedno rešavaju Rubikovu kocku

BRITANSKI DIZAJNER ČIPOVA I SAM svoj majstor Dejvid Gildej uspeo je da napravi robota koji rešava Rubikovu kocku koristeći mozak Androida i telo sačinjeno od njemu omiljenih Lego kockica.

U osnovi Gildejevog rešenja je inteligentna Lego kocka NXT koja upravlja robotima Lego sistema Mindstorms. Softver za upravljanje u ovom slučaju NXT dobija iz Motorolinog Android telefona Droid. Uvećanu Rubikovu kocku dimenzija 7 x 7 x 7 ova kombinacija uspela je da složi za 38 minuta i 52 sekunde.



Gildeju ovo nije prvi takav robot. Prethodno je napravio jednog koji takođe rešava Rubikovu kocku i nazvao ga MultiCuber, jer kocka može da bude bilo kojih dimenzija od 2 x 2 x 2 do 6 x 6 x 6.

Nijedan od Gildejevih majstora za slaganje Rubikove kocke nije brzinski rekorder. Klasičnu kocku 3 x 3 x 3 najbrže rešava Cube Stormer, delo Majka Dobsona takođe sačinjeno od lego kockica. U proseku je složi za manje od 12 sekundi, što je svejedno sporije od najbržeg ljudskog proseka koji je dve sekunde kraći. Međutim, Cube Stormer je jednom uspeo da je složi za svega dve sekunde čime je ubedljivo potukao svetskog rekordera Erika Akersdijka koji je to 2008. uradio za 7 sekundi. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.