EU planira da ograniči pristup ličnim podacima

EVROPSKA UNIJA ĆE USPOSTAVITI STROŽIJA pravila vezana za pristup ličnim podacima građana u situacijama kada su na snazi antiterorističke mere.

Evropska komisija trenutno nadgleda veliki broj mehanizama namenjenih za borbu protiv kriminala, posebno protiv terorista. Veliki broj ovih instrumenata uključuju sakupljanje, skladištenje i razmenu ličnih podataka između organa reda i organa za kontrolu migracija.

„Građani bi trebalo da imaju pravo da znaju koji se njihovi lični podaci čuvaju i razmenjuju“, izjavila je Sesilija Malmstrom, evropski komesar unutrašnjih poslova.

Svi predlozi za buduće izmene zakona biće ocenjivani u pogledu uticaja na prava pojedinaca, a oni koji predlažu promene moraju dokazati da su one neophodne, srazmerne i da štite osnovna prava. Pored toga, mora postojati jasna podela odgovornosti, kao i strukturalni pregled procedura. Usaglašavanje sa ovim pravilima o zaštiti ličnih podataka biće pod kontrolom nezavniskog tela na nacionalnom nivou i na nivou Evropske unije.

Jedna takva inicijativa je i Evropska platforma za kiberkriminal (European Cybercrime Platform, ECCP) koja je aktivna zajedno sa državnim platformama za kiberkriminal od 2008. godine, i služi za prikupljanje, analiziranje i razmenjivanje informacija o prekršajima počinjenim na Internetu. Državljani evropskih država mogu prijaviti nelegalne mrežne sadržaje ili ponašanja direktno svojim državnim platoformama, dok je ECCP pod upravom Europola i prima izveštaje organa reda vezane za ozbiljnije međunarodne kiberprekršaje. Trenutno su pravila o zaštiti podataka postavljena od strane Europolovog saveta i definisana pravnim okvirima, ali će u buduće ECCP savetu i Evropskom parlamentu slati godišnje izveštaje o aktivnostima.

Ostali instrumenti koji bi mogli biti pokriveni novim pravilima uključuju i kontroverzni Poragram za praćenje finansija terorista (Terrorist Finance Tracking Program, TFTP), koji predstavlja sporazum sa SAD, što toj državi omogućava pristup finansijskim podacima državljana evropskih država. Uključene su takođe i organizacije poput Europola, koja koordiniše međunarodnim operacijama i ima pristup informacijama uključujući i telekomunikacioni saobraćaj osumnjičenih i prestupnika u slučaju da ozbiljan prekršaj uključuje dve ili više zemalja članica Evropske unije.

Nova pravila će se takođe odnositi i na prvi i drugi Šengenski informacioni sistem (Schengen Information System, SIS) preko kojih se dele podaci o osobama koje putuju „Šengenskom zonom“ s grupom zemalja koje ne praktikuju proveravanje identiteta na granicama.

Evropske baze podataka za ocenjivanje prijava za azil (Eurodac), vize (Visa Information System, VIS) i praćenje onih koji putuju avionom (Advance Passenger Information System, APIS) će takođe biti uključeni, zajedno sa sistemima za praćenje carinskih deklaracija i deljenje kriminalne evidencije. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.