EU započela dve antimonopolske istrage protiv IBM-a

PREDSTAVNICI EVROPSKE KOMISIJE su početkom ove nedelje objavili da će započeti zvaničnu istragu zbog navoda da je kompanija IBM zloupotrebila svoju dominantnu poziciju na tržištu velikih serverskih sistema (mainframe).

Predstavnici Komisije su izjavili da će kroz dva zasebna slučaja ispitati navodne povrede evropskih pravila o monopolskom ponašanju na tržištu.

Prvi slučaj se odnosi na pritužbe kompanija T3 i Turbo Hercules, koje prodaju emulatorski softver, a tvrde da IBM vezuje svoje velike serverske sisteme za svoj operativni sistem. Emulatorski softver računaru omogućava da pokrene softver koji u normalnim uslovima ne bi radio; u ovom slučaju to je IBM-ov 64-bitni operativni sistem zOS, koji pokreće serverske sisteme te kompanije. Kompanije T3 i Turbo Hercules tvrde da IBM blokira tehnologiju za emulaciju, koja bi korisnicima omogućila da pokrenu važne aplikacije na hardveru koji nije proizveo IBM.

IBM se brani tvrdnjama da optužbe zapravo potiču od kompanije Microsoft i da sam softver za emulaciju narušava IBM-ova prava na intelektualnu svojinu.

Drugi slučaj je pokrenula sama Komisija zbog navodnog diskriminatorskog ponašanja IBM-a prema ponuđačima usluga održavanja velikih serverskih sistema. Moguć razlog za takav stav je sumnja da IBM zabranjuje pružanje usluga mogućim konkurentima na tržištu održavanja sistema, tako što onemogućava pristup rezervnim delovima koje jedino IBM proizvodi. Iako Komisija nije primila zvaničnu protužbu, pretpostavlja se da su druge kompanije ukazale na ovu situaciju.

Deo debate, posebno u drugom slučaju, se odnosi na to da li je tržište velikih serverskih sistema zasebno tržište. Te velike moćne servere prvenstveno koriste velike organizacije za obradu i skladištenje informacija o poslovanjima, a koliko je ovo tržište značajno govori i podatak da je u 2009. godini na novi hardver za serverske sisteme potrošeno oko 10,9 milijardi dolara. Međutim, IBM tvrdi da je ovo tržište zapravo podsektor serverskog tržišta.

Iz IBM-a su saopštili da će u potpunosti sarađivati sa Komisijom, ali i da „neće dozvoliti da plodovi inovacija i investicija budu piratizovani od strane konkurenata putem neosnovanih optužbi.“

Pokretanje postupka ne znači da Evropska komisija ima dokaze za povredu pravila, ali će se tim slučajevima pozabaviti što je pre moguće. Još jedna formalna pritužba protiv IBM-a stigla je od kompanije NEON Enterprises početkom godine, i ostaje da se vidi da li će se Komisija pozabaviti i tim slučajem. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.