Firefox 4 Beta 1 spreman za preuzimanje

ONO ŠTO SE OČEKIVALO PROŠLE NEDELJE, krajem juna, desilo se ove, početkom jula – pojavila se nova (beta) verzija Firefoxa koja će znatiželjnima omogućiti da dobiju predstavu šta je sve u planu za verziju četiri.

Firefox 4 Beta 1 za Windows, Mac OS X i Linux je namenjen pre svega avanturistima, jer iako je stabilan u razumnoj meri, ne znači da ne može da se sruši. Ko želi da isproba sledeću generaciju Mozillinog veb čitača može je preuzeti odavde. Ostali treba da se strpe još par meseci dok se ne pojavi konačna verzija, ili da uskoče u neki od vozova koji će nailaziti svake dve-tri nedelje u vidu novih beta kompozicija.

Oni koji su već isprobali prvu betu tvrde da je primetno brža od raznih 3.x varijanti Firefoxa, što se i moglo očekivati, jer su svi drugi veb čitači ubrzali učitavanje strana i još ga ubrzavaju sa svakom novom nadogradnjom, tako da im je Firefox već gledao u leđa. Chrome i Safari su već dobili prilično ubrzanje, a isto važi i za novu Operu 10.60 koja se upravo pojavila, dok Microsoftov novi IE 9, koji će se pojaviti kasnije ove godine, već pokazuje zavidnu brzinu sudeći prema aktuelnom izdanju Platform Preview 3.

Firefox 4 Beta 1 sadrži na desetine novina i poboljšanja o kojima je i ranije bilo reči ali najuočljiviji su novi izgled i nova opcija u vidu dugmeta Feedback u produžetku polja za pretraživanje kojom se tvorcima ove aplikacije šalju mišljenja o njenom ponašanju.

Jezičci strana su podrazumevano premešteni na vrh (a la Chrome) a kao zamena za traku menija u levom gornjem uglu postavljeno je narandžasto dugme „Firefox“ čijim se pritiskanjem otvara meni s najčešće korišćenim opcijama. (Novine u izgledu za sada će videti samo korisnici Windowsa dok će ih Mac i Linux dobiti uskoro.)

Pored poboljšanih performansi (brži odziv pri pokretanju i brže učitavanje strana) ostale značajnije novine prve bete su podrška za WebM video (koji donosi HTML5 video HD kvaliteta), jače oslanjanje na nove veb standarde kao što su CSS 3, Canvas i Web Sockets, bolje prikazivanje strana, novi HTML5 parser, zaštita od padanja kad se zaglavi neki neispravan dodatak, novi menadžer za dodatne module, nedavno unapređeni komplet za razvoj (Jetpack SDK) i unapređena privatnost. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.