Gartner tvrdi da Dell i dalje zaostaje za Acerom

TRKA ZA DRUGO MESTO MEĐU PROIZVOĐAČIMA računara je pri kraju, iako se analitičke kompanije ne slažu oko toga da li je kompanija Dell zaostala za rivalskom kompanijom Acer u drugom tromesečju ove godine.

Kompanija IDC je u izveštaju izdatom prošle nedelje navela da se Dell u drugom tromesečju ponovo našao na drugoj poziciji, na kojoj se do sada nalazila kompanija Acer, ali Gartner se ne slaže s ovom ocenom, tvrdeći da je Acer i dalje ispred Della. Obe analitičke kompanije su potvrdile da je tajvanski proizvođač računara preuzeo drugu poziciju od Della u trećem tromesečju 2009. godine.

Gartner je objavio da je Acer isporučio blizu 10,8 miliona stonih i prenosivih računara u drugom tromesečju 2010. godine, a Dell oko 10,3 miliona. Prema tim podacima, njihovi udeli na tržištu su 13% i 12,4%, redom. Hewlet-Packard se i dalje nalazi na prvoj poziciji, sa 14,5 miliona isporučenih računara.

I procene kompanije IDC su slične. Dell je isporučio 10,6 miliona računara u drugom tromesečju 2010. godine, a Acer 10,2 miliona. IDC je Dellu „dao“ 13% udela na tržištu, dok je Acer osvojio 12,6% tržišta.

IDC takođe tvrdi da je HP isporučio više računara od svih drugih i to gotovo 14,8 miliona komada.

Iako prema Gartneru Dell nije nadmašio kompaniju Acer po broju isporučenih računara, kompanija tvrdi da prodaja preko prodavnice Round Rock iz Teksasa raste usled porasta potražnje za računarima.

„Poboljšanje pozicije na tržištu profesionalnih računara je osiguralo posao kompaniji Dell, ali potrošačko tržište za ovu kompaniju i dalje predstavlja izazov“, tvrde iz kompanije Gartner. (M.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.