Google kupuje kompaniju Metaweb

PRETRAŽIVAČKI GIGANT GOOGLE kupio je kompaniju Metaweb poznatu po tome što održava bazu podataka i informacija koje nudi administratorima veb lokacija za prikupljanje sadržaja vezanog za određene teme. Cena transakcije nije objavljena.

Kao i u drugim slučajevima ove vrste i kompanija Metaweb će nastaviti da pruža podršku postojećim korisnicima, ali neće prihvatati nove dok traje njeno integrisanje s kompanijom Google.

Biće zanimljivo videti da li će Microsoft nastaviti da koristi usluge Metaweba. Bing koristi usluge te kompanije kako bi prikazivao odgovore u rezultatima pretraživanja. Opcija za trenutno pružanje odgovora (Instant Answer), prikazuje ih na vrhu stranice s rezultatima pretraživanja, pre samih rezultata.

Trenutno se među proizvodima kompanije Metaweb nalaze i ugrađena polja za informacije vezana za bilo koje teme, koje korisnici mogu dodavati svojim veb lokacijama ili veb dnevnicima, što je zapravo alatka koja administratorima veb lokacija omogućava da kreiraju upite ka određenim izvorima sadržaja, kao što su Twitter i Hulu, kao i ka prilagođenim izvorima informacija.

Metaweb takođe skladišti i otvorenu bazu podataka Freebase, koja sadrži informacije o oko dvanaest miliona osoba, lokacija i drugih pojmova. Svako može doprineti bazi podataka i svako može da dobije licencu, kako bi koristio podatke na svojoj veb lokaciji.

Iz Googlea su izjavili da će nastaviti da održavaju Freebase i planiraju njen dalji razvoj. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.