Google obnovio licencu za rad u Kini

KINESKA VLADA OBNOVILA JE GOOGLEU licencu da i dalje bude davalac internet sadržaja (Internet Content Provider, ICP) u Kini, objavila je ova kompanija u petak.

Objava je inače veoma kratka – sadrži samo jednu rečenicu povezanu sa saopštenjem koje je 28. juna napisao pravni direktor Dejvid Dramond i u kome je rečeno da će Google prestati da preusmerava saobraćaj sa lokacije google.cn na google.com.hk.

„Drago nam je što je kineska vlada obnovila našu ICP licencu i radujemo se što ćemo nastaviti da obezbeđujemo pretraživanje i druge lokalne proizvode našim korisnicima u Kini“, navodi se u tom saopštenju.

Kineske vlasti obavestile su Google o svojoj odluci u petak. Zahtev za obnavljanje licence obradilo je Ministarstvo industrije i informacione tehnologije.

Američki analitičari smatraju da je ovo dobra vest za korisnike interneta u Kini, jer da je Google napustio ovu zemlju lokalnim tržištem bi dominirao njegov konkurent Baidu, a po njihovom mišljenju to ne bi bio dobar tržišni ambijent za kineske korisnike i oglašivače. Pored toga oni smatraju da Google još uvek ima brojne lojalne korisnike u Kini.

Google je odluku kineskih vlasti morao da pričeka duže nego što je očekivao, mada je svoj zahtev podneo tek prošle nedelje, dan pre isticanja roka, 30. juna.

Njegova licenca inače važi do 2012. ali se mora obnavljati jednom godišnje. Zahvaljujući najnovijem odobrenju nastaviće da vodi svoju lokaciju Google.cn. Da ga nije dobio morao bi da obustavi poslovanje u Kini.

Analitičari su inače smatrali da bi Google mogao da se suoči s izvesnim preprekama imajući u vidu nedavne sukobe s kineskom vladom.

U januaru je, na primer, zapretio da će obustaviti rad u Kini zbog napada na svoju mrežu koji su navodno potekli iz Kine s ciljem da se otkriju Gmail nalozi nekoliko kineskih aktivista za ljudska prava. Istovremeno je objavio i da se premišlja hoće li nastaviti da cenzuriše rezultate pretraživanja kineskih korisnika kako to zahteva kineska vlada.

Posle nekoliko meseci pregovaranja s kineskim zvaničniscima, Google je u martu objavio da je prestao da cenzuriše rezultate pretraživanja u toj zemlji.

U saopštenju koje je tom prilikom objavio Dejvid Dramond, rečeno je da je kompanija prestala da cenzuriše Google Search, Google News i Google Images na lokaciji Google.cn. Korisnici u Kini preusmeravani su na njegovu lokaciju u Hongkongu (Google.com.hk), gde su dobijali necenzurisane rezultate na pojednostavljenom kineskom pismu.

Krajem prošlog meseca Google je odlučio da ublaži svoj stav i odobrovolji kineske vlasti tako što je prestao da automatski preusmerava saobraćaj na svoju lokaciju u Hongkongu. Posetioce lokacije google.cn sada dočekuje poruka na kineskom u kojoj piše „Preselili smo se na google.com.hk“. Korisnici potom moraju da pritisnu jednu sliku da bi prešli na lokaciju u Hongkongu, umesto da kao ranije budu automatski preusmereni. Da je google.cn prestao da radi, Kinezi bi lokaciji u Hongkongu mogli da pristupe samo direktno, ukoliko im vlada ne bi blokirala pristup. (M.V.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.