Google potpisao ugovor sa vetroelektranom

KOMPANIJA GOOGLE JE POTPISALA dvadesetogodišnji ugovor o kupovini električne energije od vetroelektrane u državi Ajova, što kompaniji omogućava pristup dovoljnoj količini obnovljive energije za napajanje nekoliko centara za skladištenje podataka, izjavili su predstavnici kompanije u utorak.

Prema ugovoru, Google će na raspolaganju imati 114 megavata energije dobijene od vetra po fiksnoj ceni u sledećih dvadeset godina. Ovo će pomoći kompaniji da se zaštiti od promena cene energije, dok bi dugogodišnji ugovor trebalo da podstakne dalje investicije u elektrane koje koriste obnovilje izvore.

„Ovo je slučaj gde korišćenje obnovljive energije ima smisla“, izjavio je predstavnik Googlea, ali nije otkrio koliko će kompanija plaćati za energiju.

Google je u maju investirao 38,8 miliona dolara u dve vetrolektrane u vlasništvu kompanije NextEra Energy Resources u Severnoj Dakoti. Ugovor je u utorak potpisan sa istom tom kompanijom.

Predstavnici kompanije NextEra tvrde da poseduju najveći broj turbina ove vrste u Severnoj Americi, gde je trenutno u pogonu 9000 turbina koje proizvode 7.600 megavata energije. Google će energiju preko ovih vetroelektrana početi da dobija od 30. jula.

Upotreba energije koja se dobija od vetra je pomalo komplikovana, jer SAD ima striktna pravila koja kontrolišu kako kompanije prodaju i kupuju energiju. Kupovina je obavljena preko kompanije Google Energy, odeljenja koji je osnovano u decembru i kome je dato savezno odobrenje da kupuje i prodaje energiju na tržištu. Energiju koju bude proizvodio, Google ne može koristiti direktno, već mora prvo da je prodaje mreži na lokalnom tržištu.

Mrežni giganti poput Facebooka, Yahooa i Googlea su nedavno privukli pažnju zbog energije koju koriste njihovi ogromni centri. Konkretno, organizacija Greenpeace se namerila na kompanije koje grade nove centre za skladištenje podataka na lokacijama gde se energija dobija od termoelekrtana. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.