Indija će praviti računare od 35 dolara

PREDSTAVNICI MINISTARSTVA ZA RAZVOJ ljudskih resursa Indije su u četvrtak najavili računarski uređaj namenjen đacima, čija će cena iznositi 35 dolara.

Očekuje se da će cena uređaja postepeno pasti prvo na 20 USD, a potom i na 10 USD, navodi se u izjavi koju je objavio Biro za novinske informacije u Indiji. Međutim, predstavnici vlade nisu naznačili kada će uređaj postati dustupan, kao ni njegove specifikacije.

Prema Nacionalnoj misiji obrazovanja putem korišćenja ICT tehnologija, koja je predstavljena u februaru prošle godine, Vlada Indije će razviti i testirati jeftin računarski uređaj za obrazovanje.

Vladin plan je bio ismejavan kada je pogrešno shvaćeno da Vlada želi da razvije prenosivi računar po ceni od 10 dolara. Zvaničnici Odeljenja za više obrazovanje su razjasnili da ovaj uređaj neće biti prenosivi računar.

Predstavnici Ministarstva za razvoj ljudskih resursa su u četvrtak izjavili da se uređaj razvoja u saradnji sa obrazovnim institucijama u Indiji, kao što je Institut za nauku u Bangaloru i indijski Tehnološki institut.

Novi uređaj koristi tehnologiju otvorenog koda kako bi troškovi bili manji, tvrdi izvor koji je upoznat sa situacijom, ali ne želi da bude imenovan. Korišćenje odgovarajuće tehnologije, visoki stepen inegracije i masovna proizvodnja će smanjiti troškove izrade uređaja. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.