Interpol koristi Internet da bi pronašao begunce

AKO IMATE PROFIL NA DRUŠTVENIM mrežama Facebook i MySpace onda ste traženi od strane Interpola – ali samo kako biste pomogli u pronalaženju najtraženijih begunaca od ove međunarodne policijske organizacije.

Interpol je u ponedeljak pojačao potragu za 450 osoba koje su osuđene ili optužene za nedela, uključujući ubistva, trgovinu drogom i zlostavljanje dece, tako što je pokrenuo javni poziv za pomoć na svojoj veb lokaciji.

Potraga je započeta početkom maja kada su se istražitelji iz celog sveta sakupili u štabu Interpola u Lionu u Francuskoj, kako bi razmenili informacije o nekom od najtežih slučajeva. Operacija zanimljivog naziva Infra-Red 2010 je bila od pomoći, ali ne onoliko koliko su se u Interpolu nadali. Dva meseca nakon što su istražitelji razmenili informacije, samo 107 od 450 osoba je uhapšeno ili locirano.

„Preostali su nam slučajevi za koje nemamo nove informacije o kretanju begunaca“, rekao je koordinator operacije Martin Koks, pomoćnik direktora Interpolovog odeljenja za traženje begunaca.

Operacija se završava 16. jula, što je navelo Interpol da pozove korisnike Interneta da pomognu u traženju 343 osobe. Iz Interpola najveću pomoć očekuju od korisnika društvenih mreža.

„Verovatnije je da će neko prepoznati nekog od ovih begunaca na lokaciji neke društvene mreže, nego što će ih neko spaziti na ulici“, rekao je Koks.

Interpol posebno želi informacije o lokacijama 26 begunaca s ove liste, među kojima se nalazi i izvesni Bogdan Popović, državljanin Crne Gore, za koga se sumnja da je trenutno u Južnoj Africi. Neki od begunaca su u bekstvu više od deset godina.

Države članice Interpola koje učestvuku u operaciji Infra-Red takođe imaju svoje mete, od kojih Bangladeš, Belorusija i Litvanija imaju najviše osumnjičenih. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.