iPad i Kindle usporavaju čitanje oko 10%

ONE KOJE ZANIMA ODGOVOR NA PITANJE koja je od sledeće tri platforme najbolja za čitanje – Appleov iPad, Amazonoov Kindle 2 ili obična papirna knjiga – odgovor je ponudio dr Džejkob Nilsen iz kompanije Nielsen Norman Group, poznat kao jedan od najboljih poznavalaca dobrog dizajna strana na vebu u smislu njihove upotrebljivosti.

Da bi odgovorio na ovo pola godine staro pitanje Nilsen je odlučio da testira pomenuta dva elektronska proizvoda i usput ih uporedi i s običnim personalnim računarom.

Rezultat njegovog ispitivanja je studija na 24 strane koja je pokazala da se papirne knjige i dalje čitaju značajno brže od njihovih elektronskih parnjaka prikazanih na bilo kom od tri elektronska uređaja. Rezultati dobijeni na uzorku od 24 čitaoca pokazali su da je brzina čitanja na iPadu u odnosu na običnu knjigu u proseku bila manja za 6,2%, dok je Kindle 2 usporavao čitanje za 10,7%. (Podaci za PC nisu dati.)

Međutim, iako bi se na osnovu ovih rezultata mogao steći utisak da Appleov iPad omogućava brže čitanje u odnosu na Kindle 2, Nilsen smatra da pokazana razlika nije statistički značajna tako da nema razloga davati jednom uređaju prednost u odnosu na drugi.

Pored brzine Nilsen je ispitivao i nivo zadovoljstva koji su čitaoci osetili posle korišćenja svakog od uređaja ili knjige. U tom smislu su iPad, Kindle i obična knjiga dobili relativno jednake ocene na skali od jedan do sedam – 5,8; 5,7 i 5,6 redom (pri čemu je sedmica ocena za najbolji doživljaj). Personalni računar se ovde nije pokazao, jer je dobio ocenu 3,6.

Sumirajući rezultate Nilsen je istakao da se (sasvim očekivano) većini čitalaca nije svidelo to što je iPad težak za duže držanje, a Kindle 2 nije najbolje čitljiv kad su siva slova na sivoj spozadini, kao i generalni nedostatak istinske paginacije, mada im se svideo način na koji iPad ukazuje na broj preostalih strana u poglavlju. S druge strane većina čitalaca je u svojim komentarima (manje očekivano) istakla da ih čitanje obične knjige relaksira više od elektronskih verzija, a da im je čitanje na računaru neugodno, jer ih podseća na posao.

Da bi izveo svoj test Nilsen je od svakog učesnika zahtevao da pročita jednu kratku Hemingvejevu priču. Svakome je mereno vreme (prosečno bi je pročitali za 17 minuta i 40 sekundi), a potom su odgovarali na pitanja kojima je utvrđivano da li su shvatili i razumeli to što su pročitali. (M.V.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.