Jeftin displej od e-papira zgodan za prodavnice

PROIZVOĐAČI ELEKTRONSKOG PAPIRA među kojima je najistaknutiji E-Ink (čiju elektroforetičku tehnologiju koriste Kindle i brojni drugi čitači e-knjiga), a verovatno najzanimljiviji novajlija Pixel Qi (koji upravo nudi svoju inovativnu kombinaciju transflektivnog LCD panela i e-papira), dobili su novog konkurenta, francusku kompaniju Nemoptic.

Ova kompanija osnovana 1999. sa sedištem u mestu Magny-les-Hameaux tridesetak kilometara od Pariza, s pilot proizvodnjom u Švedskoj i licencnim ugovorom sa Seikom za masovniju proizvodnju u Japanu, još uvek nema partnera koji bi njene ekrane ugrađivao u čitače e-knjiga. Međutim, njen displej od e-papira zahvaljujući svojim specifičnostima potencijalno bi se mogao ugrađivati na mnogo više mesta – u etikete sa cenama kakve viđamo po policama samousluga i tržnih centara.

Mogućnost da se cene na policama menjaju centralizovano i daljinski, pomoću računara, zanima mnoge maloprodajne lance u Evropi i Aziji zbog mogućih ušteda u radnoj snazi, pa je Nemoptic odlučio da im pokaže svoje najnovije rezultate. Njegovi mali ekrani su toliko jeftini da se maltene mogu tretirati kao potrošni materijal.

U petodelnoj video demonstraciji postavljenoj na YouTube, Nemoptic pokazuje svoju novu bistabilno-nematičku (Bistable Nematic, BiNem) tehnologiju crno-belog e-papira.




Prvi deo pokazuje da je ekran relativno brz, jer sliku osvežava za 30 milisekundi, da su prelazi sa slike na sliku glatki (bez zatamnjenja kakvo se vidi kod elektroforetičke tehnologije) i da su kontrast i rezolucija dovoljni da jasno prikažu čak i složene kineske znakove. Ekran je istinski bistabilan, jer se slika ne gubi ni kad se isključi struja.

U drugom delu se pokazuje da ovaj ekrančić omogućava i parcijalno osvežavanje, tako da se menja samo onaj deo gde je promena neophodna, čime se poboljšavaju performanse i štedi struja. U trećem se demonstrira kako velika brzina osvežavanja može da se iskoristi za pisanje u kombinaciji s panelom osetljivim na dodir, a u četvrtom nešto što se ne viđa kod drugih e-papira – dosta prihvatljiv video. U poslednjem, petom delu, Nemoptic je demonstrirao kako se njegov transflektivni ekran koristi s pozadinskim osvetljenjem.

Pod pretpostavkom da će cena ove tehnologije biti dovoljno niska a kontrast i lakoća čitanja jednako dobri kao kod elektroforetičkog e-papira, Nemoptic se može pohvaliti da je upravo otkrio budućnost e-papira: pored etiketa s cenom moći će da se koristi u specijalizovanim e-čitačima i u mobilnim uređajima koji zahtevaju štedljive ekrane kadre da prikazuju kvalitetnu grafiku. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.