Lenovo unapredio ponudu servera

KOMPANIJA LENOVO JE POČETKOM ove nedelje predstavila nekoliko novih modela servera; radi se o manje naprednim i jeftinijim serverima sa kojima kompanija pokušava da ostvari značajniju ulogu na tom tržištu.

Predstavljeni su modeli ThinkServer RD230 i RD240, koji imaju dva procesorska ležišta i namenjeni su za ugradnju u police, kao i server ThinkServer TD230 u uspravnom kućištu. Svi serveri su zasnovani na Intelovim šestojezgarnim procesorima.

Lenovo je najpoznatiji kao proizvođač računara, ali je na tržište servera ušao 2008. godine sa svojim prvim proizvodima iz serije ThinkServer. Novi sistemi su do 60 procenata brži od prethodnih modela, delom zahvaljujući povećanom broju jezgara, izjavili su predstavnici Lenova. Osim toga, novi serveri mogu da izvršavaju više zadataka uz manju potrošnju energije.

Novi serveri iz Lenova mogu da izvršavaju aplikacije u pozadini (na primer baze podataka) ili se mogu koristiti za računarstvo u oblaku. Namenjeni su za upotrebu u manjim i srednjim preduzećima, ili u velikim kompanijama kojima je potreban manje napredan server koji će izvršavati određenu, samo njemu dodeljenu aplikaciju.

Prema najnovijim istraživanjima tržište x86 servera je „teško“ 24 milijarde dolara i raste iz godine u godinu, tako da je razumljivo zbog čega Lenovo želi da ostvari veći udeo na tom tržištu. Međutim, pojedini analitičari smatraju da kompanija mora da pređe dugačak put kako bi došla do održive pozicije pored konkurenata kao što su Hewlett-Packard, IBM i Dell. Lenovo je jaka kompanija na polju proizvodnje personalnih računara, ali nema tu reputaciju na polju servera, koju su njeni rivali izgradili, smatraju ti analitičari, i dodaju da je za Lenovo od presudne važnosti da izgradi efektivne distribucione kanale kako bi se uspešnije nadmetao sa drugim kompanijama.

Novi serveri su zasnovani na Intelovim šestojezgarnim procesorima Xeon iz serija 5500 i 5600. Model TD230 podržava do 32 GB radne memorije, dok RD230 i RD240 podržavaju do 64 GB. Serveri su opremljeni operativnim sistemima Windows Server 2008, ili Red Hat Enterprise Linux 5 ili Novellovim sistemom Suse Linux Enterprise 11.

Modeli TD230, RD230 i RD240 će se prodavati po ceni od 829, 999 i 1399 USD, redom. Serveri su već dostupni u SAD, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Britaniji, dok datumi isporuka na drugim tržištima nisu objavljeni. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.