Mobilni telefoni opasni po nervni sistem

IAKO SU MOBILNI TELEFONI POSTALI nezamenljivi u životu savremenog čoveka, čak toliko da mnogi ne mogu da zamisle život bez ovih uređaja, lekari ruske organizacije Liga zdravlja nacije upozoravaju da su mobilni telefoni opasni za nervni sistem čoveka.

„Na udaru su prvenstveno nervni, ali i endokrini i reproduktivni sistem korisnika” izjavio je za ruski dnevni list Izvestija, Nikolaj Kononov, potpredsednik društvene organizacije Liga zdravlja nacije.

Po mišljenju naučnika iz ove organizacije, opasnost se krije u tome što se biološki efekat elektromagnetnog polja akumulira tako da nastaju odložene posledice, među kojima su razvoj degenerativnih procesa centralnog nervnog sistema, ali i leukemija ili rak mozga, kao i hormonalna oboljenja.

Ruski naučnici naglašavaju da su elektromagnetni talasi posebno opasni za decu i trudnice u odmakloj fazi trudnoće, zbog čega se budućim majkama savetuje da što je moguće više skrate razgovore mobilnim telefonom.

„Mi svakako ne zabranjujemo korišćenje mobilnih telefona, ali savetujemo razuman oprez, jer 70% ukupnog elektromagnetnog zračenja stanovništvo dobija upravo od mobilne telefonije. Mnogobrojna istraživanja dokazuju da ljudski organizam reaguje na ova zračenja, i iako te reakcije još nisu u potpunosti proučene, niko ne osporava da je pri korišćenju mobilnih neophodna odgovarajuća kultura”, upozorava Kononov.

Eksperti Lige zdravlja nacije ukazuju da su bezbedniji kratki razgovori zbog čega savetuju da je bolje razgovarati pet puta po jedan minut, nego jednom pet minuta. Interval između poziva bi trebalo da bude najmanje petnaest minuta. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.