Mozilla pokazala nov interfejs Firefoxa

JEZIČCI STRANICA U BUDUĆIM VERZIJAMA Firefoxa dobiće nov dizajn koji će transformisati interfejs ovog programa, objavio je jedan viši razvijač iz Mozillinog tima koji priprema ovu generalku.

Nova ideja nazvana je slatkiš za jezičke (Tab Candy) i po njoj će jezičci biti smešteni unutar prozora i grupisani prema odgovarajućim asocijacijama. Efekat je sličan umanjenim slikama strana koje korisnicima omogućavaju da lakše prate veći broj tematskih grupa koristeći prigodan vizuelni nagoveštaj.

Najbolji način da se shvati novi koncept je da se pogleda odgovarajući video. Mozillin dizajnerski guru Eiza Raskin (sin pokojnog Appleovog dizajnerskog gurua Džefa Raskina) objavio je video koji objašnjava novi interfejs korak po korak.



Druge prednosti su suptilne ali zanimljive, poput mogućnosti da se na vrh prozora učita veliki broj jezičaka tako što se pritisne sličica Candy.

U sadašnjem Firefoxu – i bilo kom drugom programu za pregledanje sadržaja veba – korisnik bi morao da ih otvara pomoću obeleživača (bookmark), jedan po jedan, a ovako se dobija nešto poput mape svega što je važno pa se teže gubi nit pri praćenju važnih strana.

„Često je lakše otvoriti novu stranu s jezičkom nego pronaći otvorenu koju već imamo. Što je još gore, koliko nas čuva otvorene strane kao podsetnike na nešto što želimo da pročitamo kasnije? Svi patimo od infokrivice“, objašnjava Raskin potrebu za novim vizuelnim pomagalom. „I još jedna stvar. Tab Candy je u potpunosti napravljen tako što su korišćeni HTML, Javascript i CSS. Nema nikakvog drugog koda sem otvorenog veba.“

Čini se da je Tab Candy nekakva smeša Appleovih funkcije Expose i Spaces koje postoje u operativnom sistemu Mac OS X. Za one koji ne koriste Mac, radi se o tome da je moguće zumirati sve prozore kako bi se dobio pogled iz ptičje perspektive na sve prozore odnosno jezičke koji su otvoreni — posle čega ih možete aranžirati unutar izvesnih prostora tako da budu grupisani. Zahvaljujući tome lakše se nalazi ono što se traži kad je otvoreno puno strana.

Na primer, kad su jezičci organizovani u grupu, možete izabrati tu grupu i pogledati samo one unutar nje. Ostali koji su otvoreni (u drugoj grupi) i dalje su otvoreni, ali se ne mogu videti jer je fokus na otvorenoj grupi. Dimenzije grupa mogu se menjati kako bi se neke od njih istakle.

Raskinov tim je alfa verziju novog interfejsa ponudio za preuzimanje svakome ko je sklon da prihvati ograničenja izvršavanja tako rane verzije softvera. Kad će se on ugraditi u Firefox još je prilična nepoznanica. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.