Nokia produžila rok za takmičenje programera iz Srbije

KOMPANIJA NOKIA JE ROK ZA PRIJAVU aplikacija za takmičenje „Call4Mobile Applications“ produžila za još tri meseca i omogućila učestvovanje i individualnim programerima, a ne samo kompanijama kao što je bilo do sada. Kako bi se to ostvarilo, smanjeni su troškovi investicija i obezbeđena je kros-platformska podrška za telefone sa Symbian i Maemo platformom, zahvaljujući Qt SDK 1.0 programu.

U skladu sa novim sloganom programera sa Foruma Nokie „Dizajniraj, programiraj i isporuči“ (Design, Develop and Distribute), nekoliko različitih noviteta je uvedeno kako bi se unapredio celokupni ekosistem i istakla pozicija ove usluge kao najboljeg mesta za distribuciju aplikacija.

Reč je o pet veoma važnih noviteta koji će biti od koristi za programere aplikacija za telefone:
• Dostupnost Nokia QT SDK 1.0
• Pojedinci se sada mogu registrovati kao objavljivači na Ovi Store servisu (Ovi Publishers)
• Dostupnost beta verzije programa Nokia signing Symbian apps
• Dostupnost Nokia Smart Installer for Symbian programa
• Otvorenost Ovi Store servisa za Qt aplikacije

„Imajući u vidu otvaranje novih mogućnosti kroz ova važna unapređenja, odlučili smo da produžimo rok koji je prethodno postavljen za takmičenje u Srbiji i Bugarskoj, kako bi što veći broj ljudi dobio šansu da učestvuje u takmičenju i osvoji nagrade. Do sada smo u obe zemlje primili interesantne aplikacije, poput CyrPhonetic, Caller Screen i Mobile Cipher. Bili bismo zadovoljni da dobijemo projekte ili razvijene korisne aplikacije poput nedeljnog bioskopskog programa ili voznog reda železnice ili autobusa. I korisnici su veoma zainteresovani za te aplikacije, sudeći po istraživanju koje je kompanija Nokia organizovala u Srbiji početkom maja. Još jedna novina, vezana za Ovi Store servis jeste mogućnost da se postave aplikacije na ćirilici. Sve ove izmene doprinele su našoj odluci da krajnji rok za prijavu aplikacija pomerimo.“, izjavio je Rosen Petkov, regionalni menadžer kompanije Nokia za Balkan.

Takmičenje Nokia Call4Mobile Applications je namenjeno programerima za Maemo, S60, Web Runtime i Toolkit Applications Qt. Biće odabrane aplikacije u kategoriji Maemo5 i Symbian, gde će se prihvatati koncepti i ideje. Najbolji mladi programer do 25 godina i najbolja kros-platformska aplikacija dobiće specijalne nagrade.

Žiri iz Srbije će izabrati pobednike. Glavna nagrada iznosi 3.000 evra i uplatu godišnje članarine za Forum Nokia, kao i telefon Nokia N97 ili Nokia N900, zatim po 1000 evra za najbolje u pojedinačnim kategorijama, kao i specijalne nagrade za najboljeg mladog programera i najbolju kros-platformsku aplikaciju.

Više o ovom takmičenju možete videti ovde. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.