Nvidia nudi jeftinu DirectX 11 grafičku karticu

NVIDIA JE U PONEDELJAK POČELA da prodaje grafičku karticu čija je cena niža od 200 dolara za čitavih 0,5% (jedan dolar), ali se nada da će time na stone računare doneti igrice visoke klase i Blu-ray 3D filmove.

Njena najjeftinija kartica za stone računare GeForce GTX 460 zasnovana je na arhitekturi Fermi, koja omogućava bolje multimedijske performanse u odnosu na svoje prethodnike. Kartica sadrži 336 procesorskih jezgara i 768 MB grafičke memorije.

Ovo je istovremeno i njena najjeftinija grafička kartica koja podržava DirectX 11, skup alata koji omogućavaju realistične slike i zvuk pri igranju igrica ili gledanju filmova na računarima sa Windowsom 7. Hardver će dekodirati Blu-ray 3D filmove za reprodukciju, ukoliko računar ima odgovarajuću jedinicu diska.

Kartica ima dva izlaza tako da može da prikazuje film na dva monitora, a zahvaljujući tome što grafički procesori mogu da rade paralelno biće poboljšane ne samo igrice nego i performanse drugih aplikacija. To je delom posledica ugrađene hardverske podrške za DirectX 11. Nvidia pored toga nudi i skup programerskih alatki CUDA za razvoj i upravljanje paralelnim izvršavanjem zadataka.

Nvidia već nudi tri GeForce GTX grafičke kartice zasnovane na Fermiju čije su cene u intervalu od 280 do 500 dolara (umenjene za po jedan dolar, odnosno još manje od pomenutih 0,5%). Za razliku od najbrže i najskuplje kartice GTX 480 koja se dosta greje, GTX 460 je znatno umerenija jer troši najviše 150 vati.

Kartica će se po svoj prilici nadmetati po ceni s AMD-ovom karticom ATI Radeon HD 5830, koja je u početku koštala 250 dolara ali sada takođe košta 200 dolara (minus 1).

GTX 460 sa 768 MB već je u prodaji, a paralelno s njom prodaje se i verzija sa 1 GB grafičke memorije koja je 30 dolara skuplja.
(M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.