Pođite na novo interaktivno putovanje po Marsu

ONO ŠTO NI NAUČNICI RANIJE NISU mogli da vide sada je dostupno svima. Zahvaljajući Nasinim slikama najveće raspoložive rezolucije i Microsoftovom programu WorldWide Telescope svako može da se uputi na interaktivno putovanje po Marsu.

Nasini naučnici su tri godine obrađivali podatke na preko sto računara kako bi napravili novu mapu Marsa za koju veruju da će omogućiti i nova naučna otkrića. Zbirka Nasinih slika pokriva period od skoro 40 godina, od orbitera serije Viking do kamere HiRISE na orbiteru Mars Reconnaissance, koji još uvek snima ovu planetu.

Tražeći način da prikaže ovu bogatu kolekciju Nasa je zaključila da bi WorldWide Telescope bio dobro rešenje. Da biste je videli treba da preuzmete ovaj besplatan program za PC ili da koristite klijentski program za veb.

Program omogućava da letite kroz 3D prikaz kratera Viktorija, proletitite pored planine Olimp (Olympus Mons) i detaljno ispitate formacije stena. U pojedinim delovima pristiskanjem desnog tastera miša dobiće se i veb strane misija u okviru kojih su snimljeni.

Trodimenzioni efekat dobija se zahvaljujući informacijama koje je prikupio laserski visinomer MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter), postavljen na orbiteru Mars Global Surveyor. Naučnici Nasinog istraživačkog centra Ejms (Ames Research Center) iz Mofet Filda kraj San Hozea u Kaliforniji, kombinovali su te podatke s normalnim slikama da bi dobili 3D prikaze. Slike se inače nalaze u računarskom oblaku zvanom Nebula koji se nalazi u tom centru.

Video obilaske Marsa nude dva Nasina naučnika. Džejms Garvin iz Godardovog centra za svemirske letove (Goddard Space Flight Center) u Grinbeltu (Merilend) govori o geološkoj istoriji Marsa i tri moguća mesta za ljudske misije na Marsu, a Kerol Stoker iz Ejmsa o tome ima li na Marsu života i šta je sve otkrio Mars Phoenix Lander. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.