Robot Ranger oborio rekord u hodanju

TIM STUDENATA SA UNIVERZITETA CORNELL tvrdi da je njihov robot Ranger, koji se kreće na četiri noge, postavio nov rekord u pređenoj razdaljini prešavši samostalno 23 kilometra.

Prethodni rekord je držao robot BigDog, kompanije Boston Dynamics, koji je prešao oko 20 kilometara.

Endi Ruina, rukovodilac Univerzitetske Laboratorije za robotiku i biomehaniku, izjavio je da su na Rangeru radili oko četiri godine i da im on pomaže da razumeju način na koji ljudi i životinje funkcionišu. “Ne možete doći do rešenja, ako ne razumete problem. Dugoročne prednosti istraživanja kao što je ovo su prevazilaženje bolesti i izrada boljih proteza”, kaže Ruina.

Robot je napravio 65.159 koraka za blizu 11 sati, dok mu se baterije nisu ispraznile. Nakon toga se srušio. Ranger je koristio litijum-jonske baterije napona 25,9 volti i utrošio 262 vat-časova energije. Ruina je izračunao da bi utrošena energija ukupno koštala oko tri centa.



“Naš sledeći cilj je da ga napravimo tako da hoda mnogo duže. Mislimo da može da izdrži ceo maraton”, kaže Ruina.

Nakon toga, Ruina i njegovi studenti će preći na izradu robota sa dve noge, a u tome će im finansijski pomoći američka Nacionalna fondacija za nauku. Za izradu robota sa dve noge trebaće im dve ili tri godine. “Znam da već postoje roboti sa dve noge, ali nijedan ne radi kako bi trebalo”, kaže Ruina.

Ranger teži oko 8,5 kilograma. U njemu je šest računara s procesorima ARM7, dok “glavni mozak” predstavlja procesor ARM9. Robot je opremljen različitim senzorima, a njegov softver ima oko 10.000 redova programskog koda, od kojih nekoliko stotina kontrolišu samog robota.

“Ponosni smo na jednostavnost ovog robota”, kaže Ruina.

Dva dana pre nego što je oborio rekord, Ranger je prešao 20 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Iako se to ne računa kao rekord, govori o tome da je robot prešao više od 43 kilometra bez ijednog problema. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.