Škola za 21. Vek

VIZIJA ŠKOLE ZA 21. VEK I UPOTREBE informacionih tehnologija u obrazovnom sistemu Srbije predstavljena je na konferenciji Škola budućnosti, koja je, pod pokroviteljstvom kompanije Microsoft, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete održana u Palati Srbije. Konferenciju su otvorili ministar prosvete Žarko Obradović i generalni direktor kompanije Microsoft Srbija Vladan Živanović, a učestvovali su brojni eminentni stručnjaci iz oblasti obrazovanja.

Konferencija se bavila postojećim projektima u okviru programa Partner u učenju. Digitalizacija antologije srpske književnosti i kreiranje baze uglednih primera iz nastavne prakse samo su neki od rezultata ovog programa sa kojima znanje i obrazovanje besplatno postaju dostupni svima. Takođe, besplatne obuke za digitalno opismenjavanje, edukacija o korišćenju računara kao moćnog nastavnog sredstva i uspostavljanju informatičke infrastrukture kako bi se unapredila nastava, deo su jedne vizije savremenog obrazovanja u kojem upotreba informacionih tehnologija ima zasluženo visoko mesto.

Na konferenciji je predstavljena i knjiga Škola budućnosti koja će biti besplatno dostavljena svim školama u Srbiji a koja prenosi dobre primere i iskustva naših suseda Mađara i njihovih nastavnika o koristi informatizacije škola za unapređenje nastave sa arhitektonskog, infrastrukturnog i pedagoškog aspekta. Ovim su školama informacije na ovu temu postale uvek dostupne, pregledne i na jednom mestu, i mogu da posluže kao dodatni izvor ideja i inspiracija direktorima i nastavnicima.

Generalni direktor kompanije Microsoft Srbija, Vladan Živanović je izjavio da se Microsoft trudi da pomogne da se premosti jaz između onih kojima je dostupno kvalitetno obrazovanje i onih kojima to još nije omogućeno.

“Sposobnost svake države da bude značajan učesnik u svetskoj ekonomiji zasniva se na obrazovanoj i osposobljenoj radnoj snazi, i zato se nadamo da će nastavnici i učenici u Srbiji nastaviti da u još većoj meri koriste resurse koje smo obezbedili kroz program Partner u učenju u saradnji sa Ministarstvom prosvete, sa željom da pomognemo modernizaciju obrazovanja u Republici Srbiji” naglasio je Vladan Živanović.

U okviru konferencije, održan je i okrugli sto na temu Zaštita dece na Internetu, gde su učestvovali predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva i kompanije Microsoft. Internet donosi neprocenjive mogućnosti za igru, učenje i povezivanje, ali i različite rizike o kojima decu treba edukovati, zbog čega u Microsoftu veruju da bi program Bezbednost na Internetu trebalo da postane integralni deo školskog programa. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.