Sony objavio osveženi BIOS za povučene računare Vaio

KOMPANIJA SONY JE OBJAVILA DA ĆE povući 535.000 prenosivih računara iz serije Vaio nakon pristiglih izveštaja o pregrevanju koje može izazvati oštećenje sistema, ili povrede korisnika. Ako imate prenosivi računar Vaio, proverite da li on spada u ovu grupu, i načinite potrebne korake kako bi problem bio rešen.

U izjavi vezanoj za seriju računara Vaio, koja je objavljena na Sonyjevoj Web lokaciji za tehničku podršku, nalazi se i obaveštenje Majka Lukasa, potpredsednika odeljenja za proizvodnju računara Vaio. „Nedavno smo saznali za problem sa nekim jedinicama iz serija VPCF22 i VPCCW2. U retkim slučajevima, ovi računari se mogu pregrejati zbog moguće greške u unutrašnjem sistemu za upravljanje temperaturom, što može deformisati tastaturu i kućište, a kod korisnika izazvati i opekotine.“

U maju ove godine, kompanija Hewlett-Packard je povukla baterije za svoje prenosive računare zbog mogućeg zapaljivanja i povreda zbog pregrevanja. Povlačenje je obuhvatilo oko jedne desetine sistema u poređenju sa ovim povlačenjem računara iz serije Vaio, ali je kompanija HP morala fizički da zameni baterije, dok će Sony problem rešiti softverskom nadogradnjom.

Sistem za kontrolu temperature u BIOS-u kod određenih Vaio računara ne radi pravilno i može dovesti do pregrevanja sistema. Njihov BIOS je razvila druga kompanija, dok ga je prilagodila treća kompanija, ali ga je Sony testirao pre predstavljanja.

Sony je zabeležio skoro 40 prijavljenih slučajeva pregrevanja i to do tačke gde kućište postaje deformisano. Iako nema izveštaja o opekotinama korisnika, Sony upozorava na tu mogućnost.

Da bi rešio problem, Sony je razvio nadogradnju za BIOS. Kompanija traži od korisnika pomenutih računara da primene nadogradnju kako bi izbegli probleme s pregrevanjem i takođe im poručuje da ako imaju pitanja ili im je potrebna bilo kakva pomoć sa nadogradnjom softvera, treba da se obrate njegovoj službi tehničke podrške.

Nadogradnja BIOS-a sama po sebi nije komplikovana, ali može predstavljati izazov neupućenijim korisnicima. Iako se radi o prenosivom računaru, Sonyjevi stručnjaci preporučuju da se obavezno priključi na struju, jer ne bi valjalo da se baterija istroši usred nadogradnje. Ako se nadograđivanje BIOS-a prekine, računar bi mogao postati neupotrebljiv.

Pobrinite se da napravite rezervne kopije svih podataka pre nadogradnje BIOS-a – za svaki slučaj. Ako nešto krene naopako ili je kopija BIOS-a sama po sebi loša, biće vam drago što ste najvažnije podatke prebacili na drugi sistem, preporučuju Sonyjevi stručnjaci. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.