Treća dimenzija stiže u Flash

KOMPANIJA ADOBE SYSTEMS JE POČELA da ugrađuje podršku za 3D format u Flash platformu, a tehnologiju će predstaviti na konferenciji programera ove kompanije u oktobru.

Događaj pod imenom „3D budućnost Flash plejera“ će u kratkim crtama predstaviti novu verziju ovog plejera koji će prikazivati 3D sadržaj, navedeno je u programu manifestacije Adobe Max 2010, koja će se održati u Los Anđelesu, od 23. do 27. oktobra.

Na manifestaciji će detaljno biti predstavljen 3D interfejs za programiranje (API) sledeće generacije koji će se pojaviti u novoj verziji Flash plejera. Plejer će biti dostupan u obliku dodatka za Web čitač koji korisnicima omogućava da igraju igre ili pregledaju multimedijalni sadržaj. Googleova lokacija YouTube koristi Flash plejer za distribuciju sadržaja.

Kompanija Adobe u ponudi već ima alatke za kreiranje 3D animacija u Flashu, ali nova platforma bi mogla da donese bogatije 3D opcije. Ovo bi moglo da predstavlja važan događaj, jer se igre i video sadržaji sve više proizvode u trodimenzionom formatu.

Na prošlomesečnom sajmu Computex, Nvidia je prikazala živi prenos 3D video sadržaja preko Interneta koristeći video plejer zasnovan na Microsoftovoj platformi Silverlight.

Adobe je takođe pokrenuo i javnu prepirku s kompanijom Apple, koja ne želi da ubaci podršku za reprodukciju Flash sadržaja na svoje uređaje iPhone i iPad. Apple preferira distribuciju videa i multimedijalnog sadržaja uz pomoć standarda HTML5, a izvršni direktor kompanije Apple, Stiv Džobs, javno je iskritikovao Flash zbog grešaka, sporosti i potrošnje energije. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.