TSMC počeo da gradi novu gigafabriku čipova

TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING Co. (TSMC) je počeo da gradi novu ogromnu fabriku čipova kako bi u budućnosti mogao da drži korak s potrebama kupaca.

Najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu uložiće u gradnju 300 milijardi tajvanskih dolara (oko 9,3 milijarde američkih). Izgradnja će se odvijati u četiri faze i trajaće nekoliko godina. Prva faza će biti završena početkom 2012. i TSMC će tada početi da proizvodi čipove koristeći neke od svojih najnaprednijih tehnologija, 40-nanometarsku i 28-nanometarsku.

Nove fabrike čipova su važne za održavanje koraka s rastom elektronske industrije kako bi se osigurao dovoljan broj čipova za sve nove spravice koje ljudi žele.

Potražnja čipova koji se koriste u računarima toliko je velika da je analitička kompanija IDC revidirala svoja globalna predviđanja vrednosti njihove prodaje u 2010. u odnosu na prošlu godinu i sada ona iznose 274 milijarde dolara. IDC je u martu predviđao da će rast dostići 16%, a najnovija prognoza je 6% veća (22%).

TSMC svoju novu fabriku gradi u industrijskom parku Tajčunga, novog grada u centralnom Tajvanu. Kompanija će do trenutka kad fabrika bude počela da radi zaposliti 8000 radnika, ali nije objavila kad će biti okončana poslednja faza projekta.

Nova fabrika nazvana Fab 15 zauzimaće kompleks površine 18,4 hektara i biće njena treća gigafabrika. Ostale dve su Fab 12 u Hsinčuu i Fab 14 u Tajnanu, obe na Tajvanu. U fabričkoj zgradi površine 430.000 kvadratnih metara 104.000 kvadratih metara će biti tzv. čiste sobe. Kad dostigne pun kapacitet moći će da proizvede čipove na 100.000 30-centimetarskih (12-inčnih) silicijumskih podloga mesečno, što je više nego duplo u odnosu na običnu fabriku. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.