U naredne četiri godine Internet saobraćaj u Istočnoj Evropi biće veći četiri puta

KOMPANIJA CISCO JE OBJAVILA rezultate istraživanje prema kome se predviđa da će se globalni Internet saobraćaj do 2014. povećati bar četiri puta, i to na više od 3/4 zetabajta, što je deset puta više od količine ukupnog saobraćaja preko Interneta u 2008. godini.

Predviđanje digitalne budućnosti: Internet saobraćaj u centralnoj i istočnoj Evropi će do 2014. godine dostići 2,5 heksabajta mesečno, što je jednako količini od 514 miliona DVD diskova.

Video sadržaj kao primarni pokretač rasta: U porastu saobraćaja i dalje će dominirati video sadržaj. U naredne tri godine skup svih video formata (TV, video na zahtev, Internet video i peer-to-peer) nastaviće da premašuje 91% globalnog korisničkog saobraćaja. Poboljšanja u vidu povećanja kapaciteta mrežnog opsega i brzine interneta, kao i pojačano interesovanje za HDTV i 3DTV, ključni su faktori od kojih se očekuje da učetvorostruče IP saobraćaj do 2014. godine.

Predviđa se da će količina video materijala biti tolika da bi bilo potrebno čitave dve godine da se pogleda ono što prođe Internet mrežom svake sekunde, a da bi se pregledao materijal koji mrežom prođe za jednu godinu, bilo bi neophodno čitavih 72 miliona godina.

3D i HD televizija: Globalno gledano, predviđa se da će se napredni video saobraćaj, uključujući i trodimenzionalnu (3D) i HD televiziju (HDTV), povećati 13 puta u periodu između 2009. i 2014. godine. Predviđa se da će za četiri godine 3D i HD video činiti 42 odsto ukupnog Internet video saobraćaja korisnika.

Privatni i poslovni korisnici: Do 2014. IP saobraćaj privatnih korisnika zauzimaće rekordnih 87%, dok će poslovni IP saobraćaj činiti 13% ukupnog mesečnog globalnog IP saobraćaja.

Za samo deset godina, prosečna brzina preuzimanja podataka preko kućne Internet veze povećala se 35%. Na primer, za preuzimanje DVD-a sa kvalitetnim filmom pre pre deset godina bilo je potrebno tri dana, a danas samo dva sata.

Godišnji izveštaj kompanije Cisco postao je jedan od vodećih izvora za procenu rasta Internet mreže. U poslednje tri godine Ciscova prognoza Visual Networking Index postala je visoko cenjena polazna tačka za merenje rasta Internet saobraćaja.
Ova prognoza je usmerena na dve primarne grupe korisnika, privatne i poslovne, a razvila se kao godišnja studija za procenu rasta i trendova u globalnom IP saobraćaju. Predviđanja su zasnovana na rezultatima analiza koje je sprovela kompanija Cisco i podacima drugih nezavisnih izvora. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.