Yahoo Japan izabrao Google umesto Binga

GOOGLE ĆE SVOJE USLUGE PRETRAŽIVANJA i oglašavanja ponuditi i preko lokacije Yahoo Japan, najpopularnije Web lokacije u Japanu, izjavili su početkom nedelje predstavnici ove dve kompanije.

Prema ugovoru, Google će početi da prikazuje rezultate pretraživanja preko lokacije Yahoo Japan do kraja ove godine. To znači da će Googleova tehnologija biti zaslužna za većinu pretraga koje se u Japanu obavljaju iz domaćinstava ili sa radnih mesta. Sudeći prema podacima iz aprila, koje je prikupila kompanija NetRatings Japan, ove dve kompanije su zajedno obrađivale 90 procenata od 4,5 milijardi zahteva za pretraživanjem poslatih sa kućnih i kancelarijskih računara u Japanu.

Prema dogovoru, na mobilnom Internetu Google će imati udeo od približno 50 procenata.

Kompanija Softbank Mobile, treći po veličini japanski operater mobilne telefonije i kćerka-kompanija Yahooa, koristi Yahoo kao podrazumevanu mobilnu Web uslugu. Ovo će se takođe promeniti u korist Googleovog pretraživača. Drugi operater, kompanija KDDI, već koristi Google kao podrazumevani pretraživač, i ove dve kompanije zajedno zauzimaju skoro polovinu tržišta mobilnog Interneta u Japanu. Najveći japanski operater mobilne telefonije, kompanija NTT DoCoMo, koristi uslugu Goo svoje kćerke-kompanije NTT Com.

Ugovor Yahooa i Googlea je sličan onom iz 2009. godine, koji je Yahoo potpisao s Microsoftom radi korišćenja pretraživača Bing. Dogovor se odnosio na glavnu lokaciju Yahooa u SAD i na većinu međunarodnih usluga, ali u njega nije bila uključena lokacija Yahoo Japan, zato što Yahoo ne poseduje veći deo te kompanije. Kompanija Softbank, jedan od investitora, ima najveći broj akcija Yahoo Japana, dok američka kompanija poseduje nešto preko 34 procenta.

Predstavnici Yahoo Japana su izjavili da ne očekuju da će ugovor koji je u utorak potpisan sa Googleom uticati na finansijski odnos između te kompanije i kompanije Yahoo.

Za Google ovaj ugovor predstavlja dalje unapređenje poslovanja na japanskom tržištu. Google je još 2000. godine pokrenuo japansku verziju svog pretraživača, ali ona nikada nije uspela da u pogledu popularnosti nadmaši Yahoo Japan. Japanski korisnici su ostali verni Yahoovom pretraživaču pre svega zbog velikog broja usluga, u koje spadaju lokacije za kupovinu i aukcije, mape i vreme, kao i servis za vesti koji radi kao agregator i sakuplja sadržaj od skoro svih glavnih japanskih izdavača. Yahoo je već duže vreme najpopularnija Web stranica u ovoj zemlji.

Novi ugovor ne predstavlja prvu saradnju kompanija Yahoo i Google. Yahoo Japan je koristio Googleov pretraživač od 2001. do 2004. godine, kada se prebacio na pretraživač koji Yahoo koristi u SAD. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.