YouTube omogućio kućno gledanje televizije

MREŽNA LOKACIJA ZA DELJENJE VIDEO sadržaja YouTube napravila je novu opciju korisničkog interfejsa nazvanu „Leanback“ (zavali se) koja za razliku od standardnog interfejsa olakšava prebiranje i gledanje videa s rastojanja (na televizoru). Pojava novog dizajna potakla je nagađanja da je njegov krajnji cilj da bude komplement prvoj generaciji uređaja za Google TV.

Novi interfejs treba da pomogne rešavanje tzv. problema “tri metra” (10 foot), koji nastaje kad interfejs koji je visoko efektivan na malim rastojanjima postane neupotrebljiv na većim rastojanjima. Da bi se izborili s tim problemom, aplikacije kao što su Boxee i Windows Media Center koriste pojednostavljeni sistem navigacije po menijima, veće sličice i veća slova. U saopštenju u kome YouTube najavljuje svoju novinu piše da „kao što sugeriše i njeno ime, YouTube Leanback vam omogućava da se zavalite, opustite i zabavite... Gledati YouTube postaje lako kao i gledati TV“.

Međutim, novi dizajn ide i korak dalje u odnosu na druge medijske plejere projektovane za TV ekrane. Niz video snimaka koji dočekuju nove korisnike generiše se na osnovu njihovih sklonosti i istorije gledanja videa, a koristi i veze s prijateljima i integraciju s Facebookom da stvori personalizovane spiskove sadržaja. (Za to je potrebno povezati nalog za YouTube s nalogom za Facebook, što se lako izvodi.) „Video snimci primereni vašim zanimanjima počinju da se emituju čim posetite YouTube i prikazuju se preko celog ekrana u visokoj rezoluciji, kontinualno“ piše u saopštenju. „Nema potrebe da pritiskate miša, tražite ili prebirate, izuzev ukoliko to baš želite.“

Za navigaciju kroz video sadržaje uveliko se koristi tastatura. Strelicama ulevo i udesno ide se nazad i napred kroz raspoložive snimke, kad se pritisne strelica nagore pristupa se plejerovim kontrolama za pauzu i brzo premotavanje unapred i unazad unutaar videa, dok se strelicom nadole dobija spisak kategorija koji korisniku omogućava da izabere najbolje ocenjene i najpopularnije video snimke.

Ceo sistem je još uvek beta i može se isprobati ovde. Naravno, pošto je to YouTube, tu je i demo video.

(M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.