Zagonetka američke kiberkomande

NA LOGOTIPU NOVOFORMIRANE AMERIČKE kiberkomande u unutrašnjem zlatnom prstenu nalazi se zagonetan kôd sačinjen od 32 znaka – 9ec4c12949a4f31474f299058ce2b22a – čije značenje nisu znali ni njeni pojedini zvaničnici.

Predstavnik za štampu ove komande je u izjavi za Yahoo rekao da bi to nesumnjivo mogao biti stav kojim se izražava njena misija i dodao da jedva čeka da sazna šta znači od onih koji su ga osmislili.

Časopis Wired je u sredu organizovao takmičenje u otkrivanju tačnog značenja ovog koda i pobedniku obećao ulaznice za međunarodni muzej špijuniranja.

Ispostavilo se da kôd nije javni ključ komande, ni njena IPv6 adresa, ni WEP ključ njene bežične mreže, ni broj sefa u švajcarskoj banci u kome se čuva Obamin izvod iz knjige rođenih, već svojevrsna „šifrovana“ varijanta njene službene misije dobijena propuštanjem kroz algoritam MD5 Hash.

Na Unix sistemu je za to dovoljno izvršiti komandu:

echo -n "USCYBERCOM plans, coordinates, integrates, synchronizes and conducts activities to: direct the operations and defense of specified Department of Defense information networks and; prepare to, and when directed, conduct full spectrum military cyberspace operations in order to enable actions in all domains, ensure US/Allied freedom of action in cyberspace and deny the same to our adversaries." | md5

...ili se poslužiti kalkulatorom koji izvodi obrnutu operaciju, ili jednostavno pitati Google.

Misija ove komande prema tome glasi: USCYBERCOM planira, koordinira, integriše, sinhronizuje i sprovodi aktivnosti kojima usmerava operacije i brani određene informatičke mreže ministarstva odbrane i priprema se da po dobijenoj komandi sprovodi sve raspoložive vojne operacije u kiberpostoru kako bi omogućila akcije u svim domenima, osigurala SAD/saveznicima slobodu akcije u kiberprostoru i onemogućila akcije naših neprijatelja.

Zanimljivo je da je još 2008. godine Tim za hitno reagovanje u slučaju kompjuterske opasnosti (CERT) objavio da MD5 Hash treba smatrati „kriptografski razbijenim i neprikladnim za buduće korišćenje“, pa su neki komentatori bili iznenađeni da su njihove vođe izabrale ovaj zastareli mehanizam da prenesu narodu svoje namere.

Bilo kako bilo, svi koji su mislili da „prevod“ zagonetnog koda glasi „U boga verujemo, sve druge nadziremo“, „Rusi dolaze!“, „All Your Base Are Belong To Us“, „Ne petljaj se s našim orlom“, „Globalna bezbednost samo za Ameriku“, „Kazniti i porobiti“, „Ne paniči“, „Zeleni sojlent su ljudi“, „Ključ za munjevito ubadanje“ ili tako nekako, debelo su pogrešili. (M.V.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.