Apple prijavio patent za „pametni“ bicikl

DA JE APPLE KOJIM SLUČAJEM PODNEO prijavu da patentira iPod Touch s kamkorderom ili Mac s ekranom osetljivim na dodir, ne bi izazvao naročitu pažnju, ali kad je 5. avgusta ove godine američkom Zavodu za patente i zaštićena imena (U.S. Patent and Trademark Office, USPTO) stigla prijava da kompanija namerava da patentira „pametni bicikl“, mnogima je to zazvučalo prilično neobično.

Appleov pametni bicikl je zapravo sistem koji korisnicima omogućava da elektronski komuniciraju s drugim biciklistima i razmenjuju podatke o brzini, pređenom rastojanju, postignutom vremenu, nadmorskoj visini, usponima i nizbrdicama, otkucajima srca, utrošenoj energiji, izabranoj brzini prenosa, broju okretaja pedala u minutu (kadenci), brzini vetra, pređenom i preostalom delu staze itd.

Da bi se sve ovo dovelo u vezu s Appleom valja znati da će sistem zahtevati upotrebu iPhonea ili iPoda Touch. U izvesnom smislu sistem podseća na postojeći sportski komplet Nike + iPod, kombinaciju Najkijevih patika sa senzorima i aplikacije za iPod Nano i Touch koja nadgleda pretrčano rastojanje, vreme, brzinu otkucaja srca i druge statisitičke podatke.

Biciklistima ova ideja neće izgledati nova, jer već sad mogu da kupe kompjutere slične namene. U kompletu LiveRider kompanije New Potato Technologies kao kompjuter se koristi upravo iPhone.

Međutim, nikome nije jasno koliko će Appleov sistem biti pametan ni koliko će koštati, jer se ne zna koji će sve senzori moći da se prikače na bicikl kako bi se nadziralo kako se kreće i kuda ide. Gotovo je sigurno da će pored magnetnih senzora imati GPS, akcelerometar i žiroskop. U patentnoj prijavi samo stoji da će sistem moći da se primeni na bilo kakav bicikl – običan, planinski, trkački itd.

Da sistem ne bi vozaču previše odvraćao pažnju, u patentu se navodi da se može podesiti neki prag (na primer, brzina) posle kojeg sistem upozorava biciklistu na promene statistike. Nije isključeno ni da će vozač izdavati sistemu glasovne komande.

Bez obzira na sve ostaje tek da se vidi kako će se ovaj pametni bicikl uklopiti u širu strategiju kompanije Apple i kako će konačno izgledati ova biciklistička verzija sistema Nike + iPod. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.