Deoničari tuže HP

ADVOKATSKA FIRMA SCOTT&SCOTT iz Kolčestera u američkoj državi Konektikat, saopštila je da je podnela tužbu Okružnom sudu u Kaliforniji protiv članova Upravnog odbora kompanije Hewlett-Packard, zbog „nesavesnog upravljanja kompanijom i neispunjavanja svojih obaveza“. Tuženo je svih deset članova Upravnog odbora, uključujući doskorašnjeg izvršnog direktora Marka Herda koji je pretprošle nedelje podneo ostavku na tu funkciju i glavnog finansijskog direktora kompanije Keti Lesjak, koja se privremeno nalazi na čelu kompanije.

Tužba je podneta u ime penzionog fonda Brockton iz Masačusetsa, koji u svom vlasništvu ima izvestan broj deonica HP-a. U tužbi se tvrdi da Upravni odbor HP-a nije rukovodio kompanijom u skladu s „korporacijskim pravilima“, kao i da je omogućio Herdu da vodi kompaniju kao „sopstveni feud“. Herdu se, pak, u tužbi zamera da je zaposlio „nekadašnju učesnicu TV rijaliti emisija, bez ikakvog iskustva u IT industriji“. Jasno je da se ova tačka optužnice odnosi na nekadašnju glumicu Džodi Fišer, koja je za HP radila po ugovoru, sa zadatkom da „predstavlja kompaniju na značajnim poslovnim manifestacijama i forumima“.

“Kao rezultat nesavesnog poslovanja Herda i drugih članova Upravnog odbora, HP je značajno izgubio na kredibilitetu”, tvrde tužioci. “S druge strane, tržište je kaznilo kompaniju (i njne deoničare) tako što su cene deonica kompanije značajno snižene. Moguća šteta se procenjuje na čak 9 milijardi dolara”, navodi se u tužbi.

Tužba je očekivan nastavak afere koja je prošle nedelje izbila u HP-u, kada je interna istraga u kompaniji otkrila da Mark Herd izvestan broj isplata i troškova nije pravdao nikakvim dokumentima, kao i da je te troškove označio kao poslovne, umesto kao lične. Osim toga, utvrđeno je da je kompanija plaćala Fišerovu i u vreme kada nije bilo objektivnih razloga za njeno angažovanje. Iako je istraga ustanovila da u odnosu Herda i Fišerove nije bilo povređivanja HP-ovih pravila u vezi seksualnog uznemiravanja, utvrđeno je da je došlo do narušavanja standarda kompanije vezanih za poslovno ponašanje.

Afera se okončala tako što je Mark Herd podneo ostavku na mesto izvršnog direktora HP-a.

Tužbe deoničara protiv Upravnog odbora kompanije (u anglosaksonskom pravu poznate kao „diferencijalne deoničarske tužbe“) prilično su česte u SAD i uglavnom ih podnose deoničari koji nisu zaposleni u kompaniji, tvrdeći da upravljačke strukture nanose štetu kompaniji i deoničarima. Česti prestupi koji se u takvim tužbama pripisuju tuženim direktorima kompanija su i “skrivanje ili neistinito iznošenje informacija”, “kršenje saveznih ili državnih zakona”, “neopravdano trošenje sredstava kompanije” i “lično bogaćenje”. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.