Google i dalje pred sudom zbog starosne diskriminacije

VRHOVNU SUD KALIFORNIJE ODLUČIO je sredinom prošle nedelje da će se tužba, koju je jedan bivši zaposleni u Googleu podneo protiv te kompanije, navodeći da je otpušten zbog svojih godina, rešiti na sudu.

Dugotrajni pravni spor protiv Googlea pokrenuo je Brajan Rejd iz Palo Altoa u Kaliforniji, bivši profesor elektrotenike na Stanfordu koji je učestvovao u razvoju pretraživača Altavista. Rejd je 2002. imao 52 godine kada je napustio mesto profesora na univerzitetu Karnegi Melon kako bi se priključio Googleu. U tužbi koju je podneo 2004. godine kad je otpušen, Rejd tvrdi da je starosna diskriminacija jedan od razloga za njegovo otpuštanje iz Googlea.

Rejd u tužbi navodi da su ga kolege nazivali raznim imenima, uključujući i „starac“, „matorko“ itd. Napomene iz pisanog izveštaja o radnom učinku pokazuju da je kompanija bila zadovoljna Rejdovim radom u prvoj godini.

Prvi sud koji se bavio ovim slučajem presudio je da je kompanija Google imala legitimne, nediskriminišuće razloge za otpuštanje Rejda (nije se kulturološki uklapao u novu sredinu), tako da je sud zatvorio slučaj bez suđenja. Ali, Žalbeni sud je presudio da je bilo starosne diskriminacije i savetovao da se slučaj reši suđenjem. Kalifornijski Vrhovni sud je podržao presudu Žalbenog suda iz većeg broja razloga, ali je posebno naglasio određene e-poruke vezane za Rejda koje je razmenjivala nekolicina viših rukovodilaca u Googleu.

U svojoj prvoj tužbi, Rejd je na ime odštete tražio neutvrđeni novčani iznos, a zahtevao je i 119.000 opcija za kupovinu Gogleovih akcija po ceni od 0,30 dolara, koje su mu oduzete kada je otpušten.

Iz Googlea su negirali optužbe i nastavili sa tvrdnjama da Rejd nije otpušten zbog svojih godina. „Vrhovni sud je danas odlučio da usvoji odluku nižeg suda da bi slučaj trebalo da se reši na sudu. Mi ćemo na suđenju predstaviti legitimne, nediskriminišuće razloge zbog kojih je Rejd opušten“, izjavio je predstavnik Googlea. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.