Google pokazao Chrome 6 beta

GOOGLE JE U SREDU PREVEO CHROME 6 u beta fazu, čime je svoj čitač veb strana primakao korak bliže stabilnom izdanju.

Chrome 6 – ili preciznije verzija 6.0.472.33 – sadrži unapređenja u pogledu brzine i stabilnosti, kao i doteraniji korisnički interfejs i poboljšanu sinhronizaciju obeleživača strana, lozinki i drugih podataka između mašina na kojima se Chrome izvršava, navodi se u objavljenom saopštenju.

U njemu stoji da Chrome 6 oko 15% brže prikazuje strane u odnosu na svog prethodnika, zahvaljujući boljim Java Scrpit performansama, što potvrđuju referentni testovi V8 i SunSpider. Brzina učitavanja može se i proveravati zahvaljujući ugrađenoj funkciji Web Timing.

Njegov spartanski dizajn koji su neki rivali počeli da imitiraju takođe je pretrpeo manje izmene. Pojedini elementi su premešteni – sličica obeleživača postavljena je desno od adresnog polja – a drugi su sabijeni u jedan meni. Na ovaj način je adresno polje koje Google naziva Omnibox, jer se u njega unose adrese i upiti za pretraživanje i obavljaju drugi zadaci, postalo pristupačnije. Chrome sada ima jedan meni, umesto ranija dva, i u njemu skriva sve komande za prebiranje po stranama osim onih osnovnih, kao što su prelaz na sledeću i prethodnu stranu i ponovno učitavanje strane.

Značajno poboljšanje je i Autofill, funkcija za automatsko popunjavanje obrazaca na vebu, koja je u ovom izdanju podrazumevano uključena. U priloženom video snimku Googleov inženjer Džejms Hokins kaže da se time štedi vreme, jer se ime korisnika, adresa, telefonski broj i adresa e-pošte unose automatski. Autofill će pored toga sačuvati i brojeve kreditnih kartica za mrežne kupovine, ali Chrome od korisnika prethodno zahteva da potvrdi čuvanje svakog broja.



Autofill nije nova funkcija – slične alatke imaju i drugi programi ove vrste – ali je njena bezbednost nedavno bila meta napada. Naime, prošlog meseca je pokazano da su hakeri mogli da saznaju imena, obične i elektronske adrese i radna mesta iz Appleovog programa Safari, jer je njegova funkcija automatskog popunjavanja obrazaca bila podrazumevano uključena i povezana s adresarom. Apple je izdao zakrpu dan pre nego što je propust objavljen na konferenciji Black Hat. Tom prilikom je pokazano da isti problem imaju Internet Explorer 6 (IE6) i IE7. Smatra se da korišćena taktika krađe podataka neće moći da se primeni na Crome 6, ali to još treba proveriti za sačuvane brojeve kreditnih kartica.

Google posebno ističe i poboljšano sinhronizovanje programskih proširenja i unosa za automatsko popunjavanje (izuzev brojeva kreditnih kartica) između kopija Chromea 6 na različitim računarima. Ranije su se sinhronizovali samo obeleživači srana, lozinke, preferentni parametri i teme. Sinhronizovani podaci vezani su za Googleov nalog, što znači da su reinstaliranje Chromea i pristupanje obeleženim stranama s drugog računara krajnje jednostavni. Konkurentski programi poput Firefoxa i Internet Explorera neće tako lako moći da izvedu ovakvu sinhronizaciju, jer njihovi korisnici moraju da otvore nove naloge da bi sačuvali podatke – dok mnogi koji koriste Chrome već imaju nalog kod Googlea.

Početkom ove nedelje Google je ažurirao „stabilnu“ verziju Chromea – njegovo najuglancanije produkciono izdanje – kako bi osavremenio pridruženu kopiju Flash Playera. Pre nekoliko meseci, Google i Adobe su se dogovorili da ovaj popularni dodatak ugrade u instalacioni deo čitača, a Google je objavio da će ga redovno osvežavati koristeći nečujni mehanizam servisa za ažuriranje svog čitača.

Adobe je u utorak ispravio šest bezbednosnih slabosti u Flash Playeru. Stabilni Chrome ažuriran u sredu sada sadrži istu verziju Flasha 10.1.82.76 koju je Adobe objavio prethodnog dana.

Zanimljivo je da i Mozilla u sredu isporučila treću beta verziju Firefoxa 4, čija se konačna verzija očekuje pre kraja godine, a Opera Software je u četvrtak zakrpila tri propusta i nekoliko grešaka u svom istoimenom čitaču, koji se sad vodi kao verzija 10.61.

Chrome 6 beta može se preuzeti odavde u verzijma za Windows, Mac OS X i Linux. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.