Izvršni direktor HP-a podneo ostavku

MARK HERD, IZVRŠNI DIREKTOR KOMPANIJE Hewlett-Packard podneo je u subotu ostavku na tu funkciju, nakon istrage u kojoj je ustanovljeno da je imao „lični odnos“ sa Džodi Fišer, službenicom čiji je zadatak u HP-u bio da „predstavlja kompaniju na značajnim poslovnim manifestacijama i forumima“.

Istraga je otkrila izvestan broj isplata u iznosu od 1000 do 20.000 dolara, uključujući obroke i putovanja, koje Herd nije pravdao nikakvim dokumentima. Poseban problem predstavlja to što je trebalo da ti troškovi budu označeni kao lični, a ne poslovni troškovi, navode istražitelji. Osim toga, utvrđeno je da je kompanija plaćala Fišerovu i u vreme kada nije bilo objektivnih razloga za njeno angažovanje. Iako je istraga ustanovila da nije došlo do povređivanja pravila kompanije u vezi seksualnog uznemiravanja, utvrđeno je da je došlo do narušavanja standarda kompanije vezanih za poslovno ponašanje. „Herd je iskazao značajan nedostatak sposobnosti rasuđivanja, što je ozbiljno potkopalo njegov kredibilitet i umanjilo njegovu efektivnost kada je reč o vođenju kompanije“, izjavio je Majkl Holston, pravni savetnik HP-a.

Kao što to obično biva u ovakvim situacijama, cene akcija kompanije su nakon objavljivanja vesti o Herdovoj ostavci pale za 9,3%.

Odlazak Herda nakon više od pet godina rada ostavlja HP, najvećeg svetskog proizvođača personalnih računara i štampača, u potrazi za novim izvršnim direktorom i predsedavajućim kompanije. Za vreme Herdovog rukovođenja ova kompanija iz Palo Altoa u Kaliforniji je preuzela vođstvo na tržištu računara od kompanije Dell, a putem kupovina drugih kompanija, proširila se i na druga polja, kao što je primera radi, pružanje računarskih usluga. Od 1.aprila 2005. kada je Herd stigao na čelo HP-a, tržišna vrednost kompanije se povećala za 44,6 milijardi USD, na 108,1 milijardu USD.

„Jasno je da je on bio značajan rukovodilac i vizionar kada se radi o restrukturiranju kompanije,“ izjavio je Džefri Fidakaro, analitičar kompanije Susquehanna Financial Group iz Njujorka. „Ovo će biti veliki gubitak za kompaniju po pitanju poslovanja.“

Neimenovani izvor iz HP-a otkrio je da su razgovori o Herdovom napuštanju kompanije započeti pre oko nedelju dana. Herdovu funkciju će privremeno preuzeti glavni finansijski direktor kompanije, 51-godišnja Keti Lesjak, koja je u HP-u zaposlena skoro četvrt veka.

Razumljivo, u javnosti je odmah pokrenuta debata na temu ko će naslediti Herda. Predstavnici HP-a su izjavili da će boravak Keti Lesjak na čelu kompanije biti privremen, što je mnoge analitičare navelo da iznesu svoje pretpostavke o novom čelniku HP-a. Među prvim favoritima „iz kuće“ su Tod Bredli, koji rukovodi odeljenjem za proizvodnju i (tradicionalno) En Livermor, izvršni potpredsednik za poslovanje sa preduzećima.

U moguće kandidate van HP-a spada Stiv Mils, koji je skoro deset godina rukovodio IBM-ovom softverskom grupom, a nedavno preuzeo hardversko odeljenje kompanije, kao i Rej Lejn, bivši operativni direktor Oraclea, koji je trenutno partner u uglednoj investicionoj kompaniji Kleiner Perkins Caufield & Byers.

„Neće mi biti lako da nastavim da obavljam neku drugu funkciju u HP-u. Verujem da je ovo jedina moguća odluka koju smo Upravni odbor i ja mogli da donesemo u ovom trenutku. Želim da naglasim da ovo ni na koji način ne utiče na poslovni učinak ili finansijski integritet kompanije“, izjavio je 53-godišnji Herd.

Herd je 2005. godine na mestu izvršnog direktora HP-a nasledio harizmatičnu Karli Fjorinu, i posvetio se kupovini drugih kompanija kako bi poslovanje proširio na druge oblasti koje donose još veći profit. Najveći posao je sklopio 2008. godine, kada je HP za 13,2 milijarde USD kupio kompaniju Electronic Data Systems, koja se bavi pružanjem računarskih usluga. To je HP popelo na drugu poziciju na tržištu davalaca usluga, odmah iza IBM-a, i pomoglo da kompanija u ovoj godini nadoknadi pad prihoda zbog smanjene potražnje za računarima i štampačima.

Ove godine, Herd je zaključio ugovor o kupovini korporacije 3 Com, tako da je HP postao glavni konkurent kompaniji Cisco Systems na polju mrežne opreme, ali i kompaniji Palm, koja proizvodi pametne telefone.

Kompanija Hewlett-Packard se dosada oslanjala na razgranate distributivne kanale i atraktivan dizajn svojih prenosivih računara kako bi ugrabila najveći udeo na tržištu, što joj je 2006. godine i pošlo za rukom. Desetine hiljada maloprodajnih objekata postavilo je proizvode ove kompanije direktno pred kupce, pružajući kompaniji malu prednost u odnosu na kompaniju Dell, koja je u većoj meri računare prodavala preko Interneta i kataloga.

HP je nedavno objavio preliminarne rezultate za treće tromesečje fiskalne 2010. godine. Isključujući određene troškove, prihod kompanije se povećao za 11 procenata u odnosu na prethodno tromesečje i dostigao 30,7 milijardi USD. Za celu godinu, prihod će iznositi između 125,3 milijardi i 125,5 milijardi USD, a profit oko 4,5 miijardi USD.

Predstavnici HP-a su izjavili da kompanija i dalje ima izuzetno jaku poziciji, i finansijski i na tržištu, kao i da će se u narednom periodu truditi da postiže iste, ako ne i bolje rezultate, u skladu sa poslovnim i finansijskim ciljevima. Na ta opredeljenja neće uticati odlazak Marka Herda, tvrde predstavnici kompanije. Sa tim stavovima se slažu i pojedini analitičari, mada ističu da je veoma rano da se predvidi kojim pravcem će HP nastaviti da se kreće.

Što se tiče finansijskih detalja pomenute afere, Herd je izjavio da će kompaniji vratiti ceo iznos troškova. Bez obzira na to, HP će mu isplatiti zamašnu otpremninu - 12,2 miliona USD, kao i ostale beneficije, uključujući 330.177 akcija kompanije. Uzgred, Herd je prošle godine zaradio 30,3 miliona USD, a 2008. godine 42,4 miliona USD.

Herd nije prvi izvršni direktor jedne velike kompanije koji je bio prinuđen da podnese ostavku zbog otkrivene veze. Hari Stounsifer, direktor kompanije Boeing, drugog po veličini svetskog proizvođača komercijalnih aviona, je 2005. godine napustio svoju funkciju nakon što je otkriveno da je bio u vezi sa jednom službenicom kompanije. Zanimljivo je da je Stounsifer podneo ostavku samo 15 meseci nako što se vratio iz penzije da bi proveo kompaniju kroz težak period nakon skandala vezanog za prodaju Boeinga.

U junu ove godine ostavku je podneo i Mark Makajns, izvršni direktor kompanije David Jones LTD, drugog po veličini lanca prodavnica u Australiji, zbog „nedoličnog“ ponašanja prema koleginici, koja je tužila i njega i kompaniju tvrdeći da ju je Makajns seksualno uznemiravao.

Mark Herd je član i Upravnog odboru kompanije News Corp, ali predstavnici te kompanije nisu želeli da potvrde da li će on zadržati tu funkciju. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.