Microsoft pravi naopaku tabličnu tastaturu

ONI KOJI SU POKUŠALI DA OTKUCAJU nekakav duži tekst na ekranskoj tastaturi iPada znaju da to nije baš lako. Tasteri su blizu jedan drugom za svačije prste, a pošto je ekran osetljiv na dodir prsti ne smeju da stoje na tastaturi. Microsoft misli da je pronašao bolji način za kucanje na tabli tako što je problemu prišao s druge strane – i to doslovno.

Istraživači Microsoftove laboratorije u Kembridžu u Engleskoj, razvili su tablu s ekranom osetljivim na dodir i prostorom za fizičku tastaturu. To su postigli tako što su tastaturu postavili na poleđinu uređaja i zbog toga su je nazvali RearType. Njeni tasteri se mogu pritiskati s četiri prsta koji dohvataju poleđinu dok se tabla drži u rukama, a palčevi je pridržavaju s prednje strane gde se nalaze razmaknica i tasteri za povratak jedno mesto unazad (Backspace), Enter, Tab, Shift, Control i Alt, koji su lako dostupni palčevima. Ovakvo rešenje neodoljivo podseća na harmoniku i nesumnjivo će prijati svima koji vole da kucaju naslepo i otpozadi.

U objavljenom radu koji nosi septembarski datum, između ostalog piše da su tasteri raspoređeni u dve polovine tako što su slova QWERTY tastature samo razdvojena i zarotirana tako da ostanu na istim međusobnim pozicijama u odnosu na prste, uprkos tome što su na poleđini uređaja. Ovo je ekvivalentno dvema rotacijama od 90 stepeni oko dve ose.

RearType poništava potrebu za ekranskom tastaturom i njenim inherentnim zauzimanjem prostora na ekranu kao i probleme pritiskanja pogrešnog tastera, a podržava kucanje s deset prstiju, za razliku od ekrana na kojima se kuca samo s jednim prstom ili malih tastatura na kojima se kuca palčevima.

Mada liči na prvoaprilsku šalu mora se priznati da je ovo originalna tastatura. Microsoftov izveštaj pokazuje da je na uzorku od desetak ispitivača brzina kucanja na njoj neznatno manja nego na ekranu osetljivom na dodir, ali zato većina njih smatra da je udobnija.

Istraživači su pored toga istakli da je kriva učenja za novi metod kucanja dosta visoka ali da s više vežbe može da se postigne pristojna brzina. Jedan ispitivač je čak uspeo da postine brzinu od 47 reči u minutu, što mnogi ne uspevaju ni na običnoj tastaturi.

Kao što je to slučaj i sa svim drugim projektima na kojima radi Microsoft Research, ništa ne garantuje ni da li će se RearType ugrađivati u neke proizvode ni kada bi se to moglo desiti. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.