Microsoft se priprema za probnu verziju Internet Explorera 9

MICROSOFT JE SREDINOM OVE NEDELJE predstavio najnoviju verziju prethodnog prikaza (Platform Preview) svog čitača Weba, Internet Explorera 9 (IE9), i istovremeno saopštio da će sledeća verzija biti probna (beta).

Iako kompanija nije objavila datum predstavljanja probne verzije čitača, na osnovu perioda od šest do osam nedelja između objava prethodnih prikaza ranijih verzija IE, može se zaključiti da ako se bude držala istog perioda između četvrtog prethodnog prikaza i probne verzije, to znači da bi probna verzija IE9 trebalo da se pojavi oko 15. septembra.

U četvrtoj verziji prethodnog prikaza IE9 (Platform Preview 4), Microsoft je integrisao novu mašinu za JavaScript, završio rad na hardverskom ubrzanju i poboljšao performanse na nekoliko polja, uključujući i na testu Acid3. Poslednji put osvežen pre šest nedelja, prethodni prikaz IE9 ne predstavlja potpuno funkcionalni Web čitač, već sadrži minimalistički interfejs koji obavija Microsoftove najnovije mašine za vizuelizaciju i JavaScript.

Kada je IE9 prvi put predstavljen sredinom marta, Microsoft je odlučio da osvežava prethodni prikaz čitača svakih osam nedelja, sve do objavljivanja javne probne verzije. Ta probna verzija bi trebalo da se pojavi sledećeg meseca, ako je suditi prema prošlonedeljnim komentarijma Kevina Tarnera, glavnog operativnog direktora u Microsoftu.

Četvrti prethodni prikaz uključuje i popravke prijavljenih grešaka, ubrzanu obradu zvuka, videa i teksta preko grafičkog procesora, a Microsoftova nova JavaScript mašina Chakra je premeštena unutar Web čitača radi boljih performansi.

„Jedan od načina da ispunimo naše ciljeve je izvorna integracija JavaScript mašine u Web čitač, a ne postavljanje mašine sa strane kako bi čitač podržavao različite JavaScript mašine, kao što je slučaj kod nekih današnjih Web čitača,“ rekao je Din Hačamovič, rukovodilac razvojnog tima IE. Hačamovič je kritikovao konkurentske čitače Weba, poput Mozillinog Firefoxa, time što je ustvrdio da je način na koji je JavaScript mašina integrisana u Web čitač podjednako važan kao i sama mašina za pravi HTML5 standard.

Iako je Microsoft nekada brzinu JavaScripta stavljao u drugi plan – Hačamovič nije želeo da se obazire na brzinu IE8 za vreme razvoja – kompanija agresivno naglašava brzinu Chakre.

Kako tvrde iz Microsofta, četvrti prethodni prikaz IE9 se bolje pokazao na SunSpider JavaScript testu od svih rivala osim od Googleovog Chromea i čitača Opera kompanije Opera Software. Rezultati sa testa SunSpider se razlikuju od poslednjih rezultata testova što ih je obavio časopis Computerworld, koji su pokazali da je Appleov Safari najbrži Web čitač za Windows platformu, dok se Opera i Chrome nalaze odmah iza njega.

Na testu Acid3, na kome se proverava koliko Web čitač podržava određene Web standarde, četvrti prethodni prikaz IE9 je postigao 95 poena od mogućih 100, što je najbolji rezultat koji je ikada postigao neki Microsoftov čitač Weba. Ovaj rezultat predstavlja poboljšanje od 14% u odnosu na treću verziju prethodnog prikaza IE9.

Sudeći prema podacima kompanije Net Applications, IE je zabeležio povećanje tržišnog udela dva meseca za redom. U Microsoftu se nadaju da će kada bude predstavljena konačna verzija čitača, IE9 zaustaviti dugoročni pad tržišnog udela Internet Explorera.

Četvrti prethodni prikaz čitača veličine 16 MB se može preuzeti
odavde.

Za razliku od proizvodnih verzija, prethodni prikaz IE9 može raditi zajedno sa drugim verzijama, kao što je IE7 na Visti, ili IE8 na Windows 7. Međutim, ni prethodni prikaz niti konačna verzija IE9 neće raditi na Windowsu XP, što je loša vest za neke korisnike ovog devet godina starog operativnog sistema. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.