Microsoftova prilagodiva tastatura s ekranom iza tastera

MICROSOFTOVA PRILAGODIVA TASTATURA podseća na dizajn čuvene (i nečuveno skupe) tastature Optimus Maksimus studija Art Lebedev, koja na svakom tasteru ima mali OLED ekran. Međutim, za razliku od Optimusa, Microsoftov dizajn koristi tastere s providnim kapicama koji su postavljeni preko jednog LCD ekrana, tako da se postiže isti efekat: tastatura može da prikaže bilo koji slovni raspored, a pride iznad gornjeg reda tastera ima i ekranski deo osetljiv na dodir.

Microsoftov pristup obećava prihvatljiviju cenu i možda je čak i fleksibilniji od Lebedevljevog dizajna upravo zbog ekranske trake izložene dodirima u gonjem delu. Nije jasno da li je ceo ekran osetljiv na dodir (što bi moglo objasniti kako radi deo iznad kojeg je tastatura).

Desetominutni demo video pokazuje kako tastatura radi i kako se tasteri prilagođavaju kontekstu korišćenog programa i menjaju kad se pritisnu modifikatorski tasteri. Pokazane su i korisne kontrole u gornjem delu koje ne služe samo kao proširenje glavnog ekrana, što dobro ilustruje primer s PowerPoint prezentacijom čiji su slajdovi prikazani upravo u tom delu.Sve u svemu koncept izgleda dobro. Nažalost, za sada će tako i da ostane – jedini koji će moći da ga isprobaju u bližoj budućnosti biće učesnici ovogodišnjeg studentskog takmičenja u inovacijama na simpozijumu o softveru i tehnologijama korisničkog interfejsa (ACM Symposium on User Interface Software and Technology, UIST) koji će se održati u Njujorku početkom oktobra.

Mada je ovo nesumnjivo lep tehnološki primerak i za njega važi isto pitanje kao i za Optimus studija Lebedev – da li je ovo poboljšanje neophodno ili preterano? I obična tastatura postaje naprednija kad se zapamti šta koji funkcijski taster radi, a s druge strane, čemu uopšte zamlaćivanje s tastaturom kad se korišćenjem taktilnog ekrana može dobiti svaki zamislivi raspored i ne samo preimenovani postojeći tasteri?

Kako god bilo, Microsoft očito želi da kombinuje fleksibilnost taktilnog ekrana s ergonomijom čvrste tastature u okruženju stonog računara, što zvuči kao uzvišen ali i vredan cilj. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.