Nintendo prodao 30 miliona konzola Wii u SAD

KOMPANIJA NINTENDO OBJAVILA JE početkom ove nedelje da je dosada u SAD prodala 30.000.000 primeraka svoje igračke konzole Wii.

Za dostizanje tog broja prodatih konzola Nintendu je bilo potrebno oko 45 meseci. Prema rečima predstavnika kompanije, Wii je “najbrže prodavana konzola za igranje svih vremena”. Tu titulu je dosada držala konzola PlayStation 2 (PS2), kompanije Sony, kojoj je bilo potrebno 60 meseci da bi u SAD prodala 30 miliona primeraka konzole PS2.

Zaključno sa krajem juna 2010, Nintendo je širom sveta prodao 74.000.000 primeraka konzole Wii, dok je Sony prodao 140.000.000 primeraka konzole PS2.

Konzola Wii se pojavila na tržištu u novembru 2006. godine, istovremeno sa novom verzijom Sonyjevog uređaja – konzolom PlayStation 3 (PS3). Treći “večiti” konkurent na tržištu igračkih konzola, Microsoftova konzola Xbox 360, pojavila se godinu dana ranije, u novembru 2005. godine.

Iako postoji nekoliko razloga zbog kojih je konzola Wii nadmašila svoje konkurente, čini se da je presudan bio bežični kontroler Wii-mote. Mnogi analitičari su se u vreme pojavljivanja konzole Wii pitali da li će ona zbog nedostatka grafike visoke definicije uspeti da nadmaši svoje konkurente. Nintendo je u razvoju svoje konzole odabrao drugačiju taktiku od svojih konkurenata, kompanija Sony i Microsoft, koje su u reklamnim kampanjama isticale prednosti svojih uređaja u pogledu grafičkih mogućnosti i snage njihovih procesora. Nintendo je, pak, reklamirao konzolu Wii kao uređaj za zabavu kompletne porodice, a centralno mesto u toj strategiji je dobio bežični kontroler Wii-mote, koji je izgledom sličan običnom daljinskom upravljaču TV prijemnika.

Kontroler Wii-mote ima senzore za detekciju pokreta, tako da čak i korisnici koji prvi put koriste konzolu mogu uz njegovu pomoć izvoditi različite pokrete prilikom igranja igara. Primera radi, u igri pod naslovom Wii Sports, koja se dobija u paketu zajedno sa konzolom, nema komplikovanih kombinacija koje zahtevaju pritiskanje više dugmadi za upravljanje. Za igranje tenisa, potrebno je samo da se kontoler drži u ruci i da se s njim zamahuje kao sa pravim reketom. Za učestvovanje u boks-meču treba simulirati udarce boksera, a za igranje u virtuelnoj kuglani, oponašati pokrete kuglaša držeći kontroler Wii-mote u ruci.

Konzola Wii se može bežičnim putem povezati sa Internetom, odnosno sa mrežnom uslugom Wii Channel, kako bi se automatski preuzele najnovije vesti ili informacije o vremenu. Koristeći uslugu Wii Channel, odnosno mrežnu prodavnicu, mogu se preuzeti i nove verzija igara, a posebno zanimljiva opcija je ostavljanje poruka drugim članovima porodice u vidu "lepljivih papirića".

Sony i Microsoft su očigledno uvideli prednosti postojanja bežičnog kontrolera, tako da su obe kompanije najavile da će njihove konzole PlayStation 3 i Xbox 360 dobiti slične uređaje. Sonyjev kontroler Move je sličan kontroleru Wii-mote. Radi se o infracrvenom kontroleru koji je povezan sa veb kamerom koja snima pokrete korisnika. Microsoftov sistem Kinect je revolucionarniji, jer pored video kamere sadrži i mikrofon, senzor dubine i procesor, kako bi pratio pokrete korisnika, izraze njegovog lica i glasove. Na taj način, korisnik postaje jedan veliki “kontroler”.

Bilo kako bilo, tehnološko nadmetanje među rivalima na tržištu igračkih konzola će se nastaviti, a što se korisnika tiče, sigurno je da će oni na novi način uživati u računarskim igrama, bez obzira na to koju konzolu odaberu. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.