Panasonic pokazao svoje prve 3D kamkordere

PANASONIC JE PROŠLE NEDELJE u Tokiju pokazao svoja prva dva kamkordera koji snimaju trodimenzionalni video.

Mada izgledaju kao i uobičajene ručne video kamere i mogu da snimaju 2D video i slike, kad im se doda adapter s konverzionim objektivom mogu da snimaju i 3D. Adapter ima dva mala sočiva koja hvataju neznatno različite slike iste scene. Desna i leva slika snimaju se jedna pored druge kako bi se dobio utisak dubine.

Ovaj metod snimanja daje nešto slabiji kvalitet slike. Kad radi kao 2D snimač kamera snima slike u punoj HD rezoluciji od 1920 x 1080 piksela, a kad snima 3D svaka slika zauzima pola snimka pa rezolucija pada na 960 x 1080.

Snimljeni video može se gledati na 3D televizorima s kojima se kamkorder povezuje HDMI kablom. Video se pored toga može preneti na 3D Blu-ray disk preko ugrađene SD memorijske kartice i kompatibilnog Blu-ray snimača.

Objektiv će se u Japanu prodavati kao opcija dok će na drugim tržištima biti u sastavu kamkordera. Panasonic na domaćem tržištu nudi dva modela, TM750 sa 96 GB skladišnog kapaciteta i TM650 sa 64 GB. Izvan Japana na raspolagnju će biti samo ekvivalent modela TM750.

Prodaja će početi 20. avgusta u Japanu a na ostalim tržištima u oktobru. TM750 će koštati 160.000 jena (1820 dolara) a 3D adapter 38.000 jena. Zanimljivo je da će kamera sa 3D objektivom u SAD koštati znatno manje – 1400 dolara.

Sa ova dva kamkordera Panasonic će biti prvi veći proizvođač digitalnih kamera koji nudi 3D kamkorder.

Ranije ove godine Panasonic je ponudio i profesionalni 3D kamkorder AG-3DA1 koji liči na postojeće poluprofesionalne kamkordere s dupliranim sočivima u objektivu umesto jednog. Snima slike u punoj visokoj definiciji na SD kartice i pravi se po porudžbini, a košta 21.000 dolara.

Panasonic i drugi proizvođači elektronike široke potrošnje poslednjih meseci agresivno nude 3D televizore jer je počeo da se pojavljuje prvi profesionalni 3D sadržaj na Blu-ray diskovima i televizijskim mrežama.

Na istoj konferenciji za štampu Panasonic je prikazao i prototipski objektiv za svoje digitalne fotoaparate serije Lumix DSLR koji im omogućava snimanje 3D slika, jer sadrži dva sočiva.

Objektiv će biti kompatibilan sa Lumix aparatima koji koriste „G Micro System“ za montiranje na kućište, debeo je svega jedan centimetar, a pojaviće se krajem 2010. Nikakvi drugi detalji ni cene nisu saopšteni.

Nekoliko drugih proizvođača je već ponudilo svoje prve sisteme za 3D snimanje slika. FujiFilm ima aparat sa dva objektiva i dva senzora dok Sony koristi jedan objektiv i jedan senzor ali traži od snimača da pomeri aparat u luku kako bi snimio 3D panoramu.

Panasonic smatra da njegovo rešenje ima prednost jer lakše snima 3D slike koje su uz to bez ikakvog izobličenja čak i kad se snimaju objekti u pokretu. Slike se inače mogu gledati na 3D televizoru. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.