Qualcomm isporučuje svoj najbrži dvojezgarni procesor

KOMPANIJA QUALCOMM JE SAOPŠTILA da će, nakon izvesnog odlaganja, u poslednjem tromesečju ove godine početi da isporučuje svoj najbrži dvojezgarni procesor Snapdragon, namenjen ugradnji u mobilne telefone i tablične računare. Uređaji sa novim procesorom će se na tržištu naći do kraja godine.

Radi se o dvojezgarnom procesoru QSD8672, čija jezgra rade brzinom od 1,5 GHz. Procesor će se naći u pametnim telefonima, tabličnim računarima i jeftinijim prenosivim računarima. Uređaji sa ovim procesorom pojaviće su u prodaji početkom sledeće godine, a nestrpljiviji proizvođači će svoje uređaje verovatno predstaviti „do Božića“, tj. do kraja ove godine.

Novi procesor je naslednik dvojezgarnog modela MSM8660, koji se isporučuje od drugog tromesečja ove godine. Model 8672 je brži od svog prethodnika, koji radi na 1,2 GHz; zasnovan je na Armovoj arhitekturi i proizvodiće se 45-nanometarskim proizvodnim procesom. Iako slična prethodnom modelu, procesorska arhitektura novog modela ima pregršt poboljšanja u odnosu na jednojezgarne modele, što će doneti manju potrošnju energije i bolje performanse.

Model 8672 podržava novu tehnologiju za kontrolu napona svakog jezgra pojedinačno. Primera radi, kada je jedno jezgro u stanju mirovanja, drugo će moći da radi punom brzinom, što smanjuje potrošnju energije.

Procesor takođe podržava reprodukciju videa u rezoluciji 1080p, dok su prethodni modeli bili ograničeni na rezoluciju od 720p. Predstavnici kompanije tvrde da novi model procesora ima „interfejse karakteristične za procesore u prenosivim računarima“, uključujući interfejse za HDMI, DDR2 i DDR3.

Qualcomm je procesor Snapdragon predstavio 2008. godine, i od tada su ga prihvatile kompanije kao što su Dell i Hewlett-Packard. Dell koristi Snapdragon u svom tabličnom računaru Streak, dok ga HP ugrađuje u jeftiniji prenosivi računar AirLife. Kompanija Lenovo takođe koristi procesor Snapdragon za svoj jeftini prenosivi računar Skylight, mada je on povučen iz prodaje jer se kompanija odlučila da redefiniše svoje planove za proizvodnju mobilnih uređaja.

Nekoliko pametnih telefona koristi procesor Snapdragon, uključujući HTC-ove modele Evo, HD2 i Nexus One, kao i Sony Ericssonov model Xperia X10.

Jedan od ozbiljnijih konkurenata kompanije Qualcomm na tržištu procesora je kompanija Texas Instruments, čiji predstavnici su početkom ove nedelje izjavili da će kompanija do kraja godine početi da isporučuje svoj dvojezgarni procesor OMAP4430, namenjen pametnim telefonima i tabličnim računarima. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.