SAP prihvata neke tačke iz Oracleove tužbe

JEDAN OD DVA NAJVEĆA SVETSKA PROIZVOĐAČA poslovnog softvera, nemačka kompanija SAP AG, prihvatila je neke tačke iz tužbe koju je protiv nje podneo drugi veliki proizvođač poslovnog softvera, američka kompanija Oracle.

Radi se o višegodišnjem sudskom procesu koji je pokrenut još 2007. godine, tužbom koju je Oracle podneo protiv kompanije SAP i njene američke podružnice, kompanije TomorrowNow.

Spor dva softverska giganta se odnosi na period od novembra do decembra 2006. godine. U tom periodu je uočeno neobično veliko preuzimanje datoteka sa Oracleove Web lokacije Customer Connection, koja je namenjena za pružanje tehničke podrške klijentima. Sa lokacije su preuzimane nadogradnje softvera i softverske zakrpe, i to uglavnom za aplikacije kompanija PeopleSoft i JD Edwards (Oracle je 2005. kupio kompaniju PeopleSoft, koja je pre toga 2003. godine kupila kompaniju JD Edwards).

Oracle u svojoj tužbi tvrdi „da su SAP-ovi stručnjaci angažovani u sistematskom neovlašćenom pristupu Oracleovim sistemima za tehničku podršku klijentima“. Oracle optužuje SAP za kršenje američkog saveznog Zakona o računarskim prevarama i zloupotrebama (Federal Computer Fraud and Abuse Act) i kršenje kalifornijskog Zakona o pristupu računarskim podacima i prevarama (Computer Data Access and Fraud Act). U tužbi se zahteva da SAP obustavi nelegalne upade u Oracleove računarske sisteme, krađu podataka i upotrebu nelegalno prikupljenog materijala, kao i nadoknadu učinjene štete.

U sporu Oraclea i SAP-a, interesantna je uloga kompanije TomorrowNow. Ta kompanija je osnovana 1998. godine, a delatnost joj je bila pružanje tehničke podrške licenciranim korisnicima softvera kompanije PeopleSoft. Početkom 2002. godine kompanija je proširila svoju delatnost na pružanje usluga korisnicima softvera drugih kompanija, a u januaru 2005. kompaniju TomorrowNow je u celosti kupio SAP (istog meseca Oracle je kupio kompanju PeopleSoft).

Predstavnici SAP-a prihvatili su navode o odgovornosti kompanije TomorrowNow (iako to nisu decidirano potvrdili smatra se da je Oracle 2008. godine zatvorio kompaniju TomorrowNow upravo zbog Oracleove tužbe), ali su za ostale navode iz tužbe, kao i za Oracleov zahtev za odštetom od više milijardi dolara, izjavili da se radi o „preterivanju i preuveličavanju“.

Predstavnici SAP-a izjavili su da će kompanija nastavili da osporava ostale navode iz Oracleove tužbe. Prema ranije postignutom dogovoru, dve strane će se pojaviti na sudu u oktobru ove godine u još jednom pokušaju da okončaju spor, koji traje već više od tri godine. Analitičari koji od početka prate ovaj slučaj, sumnjaju da će spor dva softverska giganta biti okončan u dogledno vreme. Oni pritom imaju na umu tvrdnju predstavnika SAP-a, koji su u pogledu zahteva za odštetu koji je Oracle podneo izjavili da šteta koju je pretrpeo Oracle iznosi „u najboljem slučaju nekoliko desetina miliona dolara“. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.