Sedam milijardi dolara za sledeću generaciju satelitskih slika

SLEDEĆA GENERACIJA TEHNOLOGIJE za satelitsko snimanje u visokoj rezoluciji upravo je na putu, ako je suditi po onome što o tome kaže američka vlada. Njena Nacionalna geoprostorna obaveštajna agencija (National Geospatial Intelligence Agency, NGA) sklopila je dva ugovora, svaki vredan oko tri i po milijarde dolara, s kompanijama za satelitsko snimanje GeoEye i DigitalGlobe, koje između ostalih obezbeđuju slike za Google i Microsoft, kako bi im pomogla da sledeću generaciju snimanja postave na nebo.

DigitalGlobe iz Longmonta u Koloradu je dobio desetogodišnji ugovor od 3,55 milijardi dolara koje će mu se isplaćivati u jednakim godišnjim ratama, a GeoEye iz Virdžinije je pod istim uslovima sklopio ugovor na 3,8 milijardi. Za ovoliki novac vlada verovatno ne očekuje inkrementalna poboljšanja.

NGA kao organ odgovoran za prikupljanje vojnih i obaveštajnih podataka putem satelitskog snimanja, želi sledeću genaraciju tehnologije sa većom rezolucijom u okviru svog programa EnhancedView (poboljšan pogled), namenjenog poboljšavanju snimačkih mogućnosti vojne i obaveštajne zajednice. DigitalGlobe je u tom smislu već izdao jedno saopštenje u kome kaže da već priprema svoj sledeći satelit, WorldView-3, koji će lansirati 2014. GeoEye će svoj satelit treće generacije, GeoEye-2, pustiti u rad 2013.

Međutim, najskuplji deo oba ugovora nije hardver. Po 2,8 milijardi dolara će otići na fotografije koje će američka vlada dobiti tokom trajanja ugovora. Ostatak novca služi da se pokriju dodatne usluge, unapredi infrastruktura, nabavi nov hardver i slično.

Za razliku od većine velikih ugovora američke vlade, u ovom slučaju će neke koristi imati i običan mali čovek. Iako će većina slika u visokoj rezoluciji ići onome ko ponudi najviše novca (NGA), i GeoEye i DigitalGlobe će obezbeđivati slike i za komercijalne usluge mapiranja, a bolji sateliti doneće i bolje javno dostupne satelitske slike. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.