Slobodno “bežanje iz zatvora”

KAD JE U PITANJU IPHONE, APPLE preteruje s njegovom zaštitom. Ovo je zaključak američkog biroa za autorska prava (United States Copyright Office), koji je odobrio izuzeće u zakonu Digital Millennium Copyright Act (DMCA) kojim se legalizuje „bekstvo iz zatvora“ (jailbreaking) – modifikovanje telefona tako da može da izvršava i aplikacije koje Apple nije odobrio.

Prema starim odredbama za ovakav čin su bile predviđene dve kazne. Apple bi poništio garanciju i zadržao pravo da vas kazni sa 2500 dolara, mada to nijednom nije učinio. Pomenuti biro je precrtao mogućnost novčanog kažnjavanja.

Tim potezom je istovremeno ukazao i na osnovno iskušenje koje predstavljaju uređaji kao što je iPhone. U pitanju je visoko prilagodljiva alatka, a Apple je sebe uvek stavljao u poziciju da određuje granice njegove prilagodljivosti.

Međutim, čim podignete nekakvu ogradu ljudi odmah požele da pogledaju šta je iza nje, a u nekim slučajevima i da je preskoče. Mnogi tehnički upućeni korisnici smislili su aplikacije koje Apple ne dozvoljava i ne mogu da odole izazovu da zaobiđu Appleove zabrane. Rezultat je jedna mala tehnološka trka u naoružanju. Čim Apple uvede novu verziju operativnog sistema za svoj telefon i ponovo ga „zaključa”, počinje trka za „oslobađanje iz zatvora“.

Komentarišući presudu Apple je naveo da je njegov cilj uvek bio da svojim korisnicima osigura najlepše korišćenje njihovih telefona. Za većinu običnih korisnika to znači ostaviti telefon da bude kakav jeste. Međutim, za neke je važnije “bekstvo iz zatvora”. Ukoliko pri tome degradiraju performanse telefona i izgube garanciju mogu da krive samo sebe. Svaka druga kazna je suvišna. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.